Legea pensiilor aflata in vigoare prevede o marire de 40% incepand cu 1 septembrie. Orban, insa, anunta o "crestere realista".
"Urmarim sa crestem pensiile. Obiectivul nostru este sa crestem pensiile cu cat putem, in mod real. Lucrul asta nu pot sa-l spun acum, cu cat putem in mod real. (...) O sa-l constatam dupa primele sase luni, in raportul semestrial pe care il facem privind starea economiei, tinand cont de prognoze. Si prognozele nu numai din Romania, pentru ca trebuie sa tinem cont si de prognozele de evolutie economica in Europa si prognozele de evolutie ale tuturor partenerilor. Pentru ca degeaba maresc pensiile, daca dupa aia nu pot sa le platesc. (...) Cum sa va spun, putem face si noi ca PSD, ne facem ca marim, dam drumul la inflatie, care erodeaza toata puterea de cumparare in special pentru persoanele cu venituri mici si raportam ca v-am marit pe hartie, dar, de fapt, cand stai si te uiti ce poti sa cumperi cu banii respectivi, poti sa cumperi mai putin decat cumparai inainte de asa-zisa crestere a pensiilor", a spus Orban in cadrul unei emisiuni televizate.
Intrebat daca Guvernul va putea creste pensiile cu 40% din septembrie, Orban a apreciat ca aceasta marire "ar fi fost foarte dificila si in conditii de normalitate economica", caracterizand-o drept "o nuca fierbinte, care a fost pregatita din timp de PSD".
Este, asadar, foarte posibil ca marirea programata pentru aceasta toamna sa fie una mult mai mica fata de ce e prevazut in Legea pensiilor.
"Acum, eu va spun sincer, cresterea cu 40% ar fi fost foarte dificila si in conditii de normalitate economica. (...) Ceea ce este fara un fundament economic solid e foarte greu de pus in practica, pentru ca toate platile acestea ale pensiilor se fac din veniturile pe care le incaseaza fie fondul de pensii din contributiile de pensii pe care le platesc cetatenii romani, fie prin subventiile pe care le da, tot din taxele si impozitele platite de cetateni, se dau transferuri de la bugetul de stat prin subventionarea fondului de pensii. Aici este, cum sa zic, o nuca fierbinte, care a fost pregatita din timp de PSD, pentru cazul in care ei pierd puterea sa aiba cu ce sa recupereze capital electoral", a aratat premierul.
El a dat asigurari ca pensiile vor creste "in mod realist" si a transmis pensionarilor ca o sa incerce sa faca "o crestere care sa duca la imbunatatirea nivelului de viata".
"Vom creste pensiile, cu siguranta, dar vom creste realist, pe baza realitatilor economice si avand garantia sustenabilitatii pe termen lung a platii pensiilor. Nu poti sa-ti bati joc. (...) Impactul pe 2021 este de aproximativ 52 de miliarde de lei, adica 10 miliarde de euro, iar impactul pe 2022 este estimat la 83-84 de miliarde de lei. Cu atat cresc cheltuielile bugetului de pensii si implicit ale bugetului de taxe. Ce nu ai venituri la bugetul de pensii, trebuie sa subventionezi din bugetul de stat. (...) Sa aiba incredere ca vom creste pensiile cu cat ne va permite economia si ca va exista aceasta crestere de pensie si o sa incercam sa facem o crestere care sa duca la imbunatatirea nivelului de viata", a explicat Orban.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Prim-ministrul a mai spus ca anuntul cresterii pensiilor va fi facut cand Executivul va avea informatii pe care sa se bazeze "in mod adevarat".
Va reamintim, totodata, ca alocatiile copiilor urmeaza a fi dublate din august, dupa ce termenul de intrare in vigoare a legii a fost prorogat la inceputul acestui an.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri