Guvernul a stabilit printr-un proiect de lege prezentat Parlamentului ca poti fi retinut de Politie timp de maximum 12 ore si asta doar atunci cand termenul standard de 8 ore expira fara rezolvarea situatiei.
Un proiect de lege care deja a primit aprobarea Senatului stabileste ca Politia te poate retine pentru verificarea identitatii maximum 12 ore, numai atunci cand cele 8 ore standard nu au fost suficiente. Actul a ajuns acum in Camera Deputatilor pentru votul decizional.
In momentul de fata, Politia este indreptatita sa te "ia la sectie" pentru urmatoarele motive:
- nu ti s-a putut stabili identitatea;
- exista motive verosimile ca identitatea declarata nu este cea reala;
- exista suspiciuni ca documentele prezentate nu sunt veridice;
- se suspecteaza comiterea unei fapte ilegale din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstantelor sau bunurilor aflate asupra ta;
- iti pui in pericol integritatea corporala;
- aplicarea unor masuri legale la fata locului ar putea crea un pericol pentru ordinea publica.
Daca nu esti plasat in arest, atunci politistii trebuie sa iti permita parasirea institutiei "de indata". Acest termen, insa, nu are o limita precisa stabilita in lege. De acum, insa, va exista o limita!
Doar 12 ore la Politie
Putem concluziona, asadar, ca Legea nr. 192/2019 in varianta actualizata nu mai prevede un termen specific pentru eliberarea celor care au fost retinuti pentru stabilirea identitatii sau aplicarea masurilor legale specifice.
Legea initiata de Guvern va clarifica acest aspect prin stabilirea clara a limitei de 8 ore ce poate fi extinsa prin motivare la maximum 12 ore.
"Principala atributie instituita in sarcina Politiei Romane este asigurarea protectiei si respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, iar in aplicarea tuturor masurilor specifice activitatii, organele actioneaza cu respectarea principiilor si convingerilor generale prevazute de Constitutia Romaniia, conventii si tratate", explica Guvernul.
Legea nr. 218/2002 se va modifica la art. 36, alin. (4) pentru a se garanta faptul ca poti fi retinut de Politie timp de maximum 12 ore in situatiile mentionate mai sus.
De altfel, proiectul stabileste si cand are politistul obligatia de a-ti permite sa parasesti sediul politiei:
- cand se termina activitatile specifice (identificare/sanctionare), daca termenele de retinere n-au expirat;
- cand expira termenul de retinere standard;
- cand expira termenul de retinere prelungit, chiar daca identitatea nu a putut fi stabilita.
Proiectul a fost inregistrat pentru dezbatere si vor in Camera Deputatilor, for decizional.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<