La Senat a fost inaintata o propunere legislativa privind modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal. Initiatorul acestei propuneri legislative este dnul Todirascu Valeriu - Senator Independent.
Propunerea este inregistrata la Senat pentru dezbatere si are in centrul atentiei infractiunea de plagiat si modul in care aceasta este sau trebuie pedepsita.
"Din ce in ce mai multe persoane obtin diplome, titluri si pozitii nemeritate pe baza unor examene lipsite de exigenta sau fraudate si a unor lucrari de diploma, licenta, doctorat neoriginale, plagiate.", se arata in expunerea de motive.
"Perpetuarea acestor practici, fara a fi pedepsite exemplar, va duce la situatia in care diplomele si titlurile obtinute in Romania sa nu mai fie recunoscute pe plan international, ceea ce ar reprezenta o sanctiune severa, nemeritata, pentru cei care au obtinut titlurile respective pe merit.
Actuala lege nu este suficient de clara si cuprinzatoare pentru a se putea ajunge la sanctionarea acestor practici care reprezinta, in mod evident, o inselaciune de care beneficiaza autorul plagiatului.", se mai precizeaza in expunerea de motive.
In forma initiatorului se precizeaza urmatoarea completare ce se cere adusa legii nr. 286/2009 privind Codul Penal:
"Art. 348 - Folosirea sau prezentarea ca originala a unei lucrari scrise sau a unei comunicari orale, inclusiv in format electronic, in care au fost incluse texte, expresii, idei, demonstratii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode stiintifice extrase din opere scrise, inclusiv in format electronic, ale altor autori, fara a mentiona acest lucru si fara a face trimitere la sursele originale, daca are ca rezultat obtinerea unei diplome, unui titlu universitar sau academic sau a unei pozitii profesionale, in conditiile in care, daca aceasta reproducere fara citarea autorului ar fi fost recunoscuta la timp, autoritatea respectiva nu ar fi acordat diploma, titlul sau pozitia, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda."
sursa:
Senat
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<