La Senat a fost inaintata o propunere legislativa privind modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal. Initiatorul acestei propuneri legislative este dnul Todirascu Valeriu - Senator Independent.
Propunerea este inregistrata la Senat pentru dezbatere si are in centrul atentiei infractiunea de plagiat si modul in care aceasta este sau trebuie pedepsita.
"Din ce in ce mai multe persoane obtin diplome, titluri si pozitii nemeritate pe baza unor examene lipsite de exigenta sau fraudate si a unor lucrari de diploma, licenta, doctorat neoriginale, plagiate.", se arata in expunerea de motive.
"Perpetuarea acestor practici, fara a fi pedepsite exemplar, va duce la situatia in care diplomele si titlurile obtinute in Romania sa nu mai fie recunoscute pe plan international, ceea ce ar reprezenta o sanctiune severa, nemeritata, pentru cei care au obtinut titlurile respective pe merit.
Actuala lege nu este suficient de clara si cuprinzatoare pentru a se putea ajunge la sanctionarea acestor practici care reprezinta, in mod evident, o inselaciune de care beneficiaza autorul plagiatului.", se mai precizeaza in expunerea de motive.
In forma initiatorului se precizeaza urmatoarea completare ce se cere adusa legii nr. 286/2009 privind Codul Penal:
"Art. 348 - Folosirea sau prezentarea ca originala a unei lucrari scrise sau a unei comunicari orale, inclusiv in format electronic, in care au fost incluse texte, expresii, idei, demonstratii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode stiintifice extrase din opere scrise, inclusiv in format electronic, ale altor autori, fara a mentiona acest lucru si fara a face trimitere la sursele originale, daca are ca rezultat obtinerea unei diplome, unui titlu universitar sau academic sau a unei pozitii profesionale, in conditiile in care, daca aceasta reproducere fara citarea autorului ar fi fost recunoscuta la timp, autoritatea respectiva nu ar fi acordat diploma, titlul sau pozitia, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda."
sursa:
Senat
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As avea o intrebare legata de salariatii pensionari militari care au un CIM nedeterminat si implinesc varsta standard de pensionare la limita de varsta. In cazul acestora CIM inceteaza de drept la data implinirii varstei limita de pensionare? Mai este necesar sa depuna o cerere de continuare a activitatii cu 30 de zile inainte de a implini aceasta varsta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<