Art. I –Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (2) al articolului 2 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Judecatorii pot fi transferati, detasati, delegati, suspendati sau eliberati din functie in conditiile prevazute de prezenta lege”.
2. Alineatul (2) al articolului 3 va avea urmatorul cuprins:
“(2) Procurorii pot fi transferati, detasati, delegati, suspendati sau eliberati din functie in conditiile prevazute de prezenta lege”.
3. Dupa alineatul (2) al articolului 3, se introduce un alineat nou, alineatul (3) cu urmatorul cuprins:
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Fise distractive pentru gradinita
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
„ (3) Orice persoana, organizatie, autoritate sau institutie este datoare sa respecte independenta procurorilor”.
4. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 5 - (1) Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, functiilor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Şcolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii si a functiilor de expert in cadrul programelor Phare pentru justitie.
(2) Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la orice activitate legata de actul de justitie in cazuri care presupun existenta unui conflict intre interesele lor si interesul public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii, cu exceptia cazurilor in care conflictul de interese a fost adus la cunostinta, in scris, colegiului de conducere al instantei sau parchetului si s-a considerat ca existenta conflictului de interese nu afecteaza indeplinirea impartiala a atributiilor de serviciu”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri