Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea privind abrogarea pensiilor speciale, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor

Abrogarea pensiilor speciale se afla acum la mana deputatilor, din moment ce raportul Comisiei de fond a fost deja intocmit si cere adoptarea proiectului de lege.

Printre prioritatile Camerei Deputatilor din perioada 20 - 31 ianuarie 2020 se numara si abrogarea pensiilor speciale sau, asa cum este corect, a pensiilor de serviciu.

Membrii Comisiei de fond au decis continuarea cu Pl-x 292/2019 care a starnit protestele grefierilor inca din decembrie anul trecut. Asadar, proiectul de lege prin care se elimina pensiile de serviciu primeste titlul "Lege privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale" si isi continua parcursul legislativ. Ultimul pas pentru trecerea de Parlament este votul plenului Camerei Deputatilor asupra raportului de adoptare intocmit de Comisia pentru munca si protectie sociala.

Proiectul apare pe ordinea de zi a Camerei inca de la mijlocul lunii decembrie 2019, insa n-a fost inclus la vot. Acum, insa, apare ca prioritate.

Deputatii din Comisie sustin ca "este necesara construirea unui sistem de pensii bazat exclusiv pe principiul contributivitatii". Acestia intaresc antementionata idee inca de la art. 2 al proiectului legislativ aratand ca "este necesar sa se elimine toate pensiile speciale, fara discriminare, construind astfel un sistem de pensii unitar bazat exclusiv pe principiul contributivitatii". 

Pe scurt, proiectul de lege elimina toate pensiile de serviciu. Nimeni nu va mai primi bani la retragerea din activitate care sa nu poata fi corelati cu contributii avute de-a lungul carierei, daca aceasta propunere va intra in vigoare. Vom urmari si va vom prezenta imediat ce va fi disponibil rezultatul votului.

In cele ce urmeaza puteti consulta forma finala a proiectului de lege prin care se abroga pensiile speciale, inainte ca acesta sa intre la vot in plenul Camerei Deputatilor.

Lege privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale

Art. 1. - Legea nr.96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 49 din data de 22 ianuarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: 
“- Capitolul XI – Indemnizatia pentru limita de varsta, cuprinzand articolele 49 si 50, se abroga.” 

Art. 2. - Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu numarul 826 din data de 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
„- Articolele 82, 83, 83^1, 83^2, 83^3, 84, 85 si 85^1 se abroga.” 

Art. 3. – Articolul 68^5 din Legea nr.567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertizare Criminalistice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1197 din data de 14 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga. 

Art. 4. - Articolul 73^1 din Legea nr.7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 270 din 24 aprilie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga. 

Art. 5. - Legea nr.216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 546 din data de 22 iulie 2015, cu modificarile ulterioare, se abroga.

Art. 6. – La articolul 71 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, cu modificarile ulterioare, alineatele (1), (2), (3) si (4) se abroga. 

Art. 7. - Legea nr.223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil Navigant profesionist din aviatia civila din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 481 din data de 18 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
„- Articolele 42^1 - 42^8 se abroga.” 

Art. 8. - Legea nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 238 din data de 3 aprilie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 49, alineatele (4) si (5) se abroga.
2. La articolul 51, alineatele (2)- (18) se abroga. 

Art. 9. - Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 386 din data de 16 iulie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare se modifica dupa cum urmeaza: 
„1. La articolul 2, litera b) se abroga.
2. La articolul 3, alineatul (1) se abroga.” 

Art. 10 – Articolul 210 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019, cu modificarile ulterioare, se abroga.

Art. 11 - Dupa articolul 26 din din Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un articol nou, articolul 26^1, cu urmatorul cuprins:
”Art.26^1. - Ordonatorii de credite pot efectua contributii la fonduri de pensii facultative stabilite potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, sau la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, efectuate catre entitati autorizate, stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, pentru categorii de personal din autoritatile si institutiile publice stabilite prin hotarare a Guvernului, in limita bugetului disponibil, prin retinere din salarii/indemnizatii cu acordul acestor beneficiari.” 

Art. 12. - Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La art. 68 alin. (5), punctul (g) se abroga. 
2. La art. 68 se adauga un nou alineat, alin. (4^2), cu urmptorul cuprins:
„Sunt deductibile contributiile la fonduri de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la schemele de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, efectuate catre entitati autorizate, stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere."
3. La art. 76 alin. (4), punctul (s) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(s) contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii;"
3. La art. 78 alin. (2) punctul (a), subpunctul (iii) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
„(iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati;"
4. La art. 142 punctul (s), subpunctul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(6) contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional;"

Art.13. – La articolul 9 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata, alineatul (4) se abroga. 

Art. 14. - Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liberprofesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania, republicata, si H.G. nr. 1.469/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 109/2005 privind instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liberprofesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania se abroga. 

Art. 15. - Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, cu modificarile si completarile ulterioare se abroga. 

Art. 16. - Legea nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga. 

Art. 17. – (1) Prevederile art. 12 intra in vigoare la 6 luni de la publicarea prezentei legi in  Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Guvernul va revizui normele metodologice de aplicare a prezentelor modificari in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului act normativ. 

Art. 18. – In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, pentru beneficiarii de pensie de serviciu stabilite in baza legislatiei anterioare, precum si pentru beneficiarii de indemnizatie pentru limita de varsta, se elaboreaza si se supune dezbaterii Parlamentului, legi specifice privind schemele de pensii ocupationale pentru fiecare categorie in parte, cu respectarea legislatiei specifice.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Legea privind abrogarea pensiilor speciale, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016