Mamele-avocat s-au adunat n fata Baroului Bucuresti, pentru a protesta fata de decizia Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) de a nu le mai acorda integral indemnizatia de crestere a copilului, intrucat beneficiaza si de indemnizatie de la stat.
Daca pana acum, mamele-avocat aflate in concediu de crestere a copilului beneficiau de doua indemnizatii - una de la stat, in baza veniturilor impozabile, si alta de la Casa de Asigurari a Avocatilor, in baza contributiei obligatorii lunare -, incepand din octombrie, ele vor primi bani mai putini.
Potrivit Alinei Boanta, avocat definitiv in Baroul Bucuresti, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a decis, prin doua hotarari luate la sfarsitul lunii septembrie, ca „indemnizatia cuvenita avocatelor aflate in concediu de crestere a copilului sa fie de 40% din venitul de referinta, stabilit pentru 2010 la 2.300 de lei”. Prin urmare, cuantumul indemnizatiei, indiferent de contributia acestora catre Casa de asigurari a Avocatilor, va fi de 960 lei pe luna.
Insa, adauga Boanta, in cazul in care o avocata primeste indemnizatie si de la statul roman, in baza impozitului platit pe veniturile obtinute, Casa de Asigurari a Avocatilor va plati doar „diferenta dintre 960 de lei si suma primita de la stat”.
Practic, daca o mama avocat primeste de la stat indemnizatia minima de 600 de lei, va mai primi de la casa avocatilor maximum 360 de lei. Si, cum majoritatea avocatelor beneficiaza de indemnizatii mai mari de 600 de lei de la stat, nu vor mai primi nimic de pe urma contributiilor catre propria casa de asigurari. Asta pentru ca, si casele avocatilor au fost afectate de criza si, sustin avocatele, abia mai au bani de pensii.
„Indemnizatia medie este de 10-15 milioane lei vechi, asa ca vom ramane doar cu banii de la stat, in ciuda faptului ca suntem obligate sa contribuim lunar la casa noastra de asigurari, separata de cea a statului, chiar si acum cand suntem in concediu de crestere a copilului si nu avem venituri”, s-a plans Andreea, o avocata intrata in profesie acum 10 ani, care a protestat azi in fata Baroului Bucuresti.
Mamele - avocat au demarat deja o actiune de protest la nivelul mai multor barouri, au postat si o petitie on-line, dar vor sa depuna in instanta si o cerere de revocare a celor doua hotarari. Asta pentru ca, sustin ele, decizia UNBR incalca Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor, prin care nu li se respecta dreptul de a beneficia de indemnizatii in baza contributiei obligatorii.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In replica, vicepresedintele UNBR, Ionel Hasotti a explicat ca masura a fost luata nu neaparat din lipsa de fonduri, ci pentru ca „membrii UNBR au gasit ca nu e normal ca avocatele sa primeasca din doua parti acelasi tip de indemnizatie”. „S-a luat decizia de a schimba modalitatea de calcul, in asa fel incat Casa de Asigurari a Avocatilor sa asigure mai degraba o indemnizatie de sprijin. Am avut situatii in care ajutorul pentru cresterea copilului primit de o mama-avocat a depasit cea mai mare pensie din sistemul nostru”, a declarat Hasotti.
„Acolo unde exista un venit pentru care mamele platesc impozit statului, sa se duca la stat pentru indemnizatie, insa le vom sprijini pe cele aflate la inceput, care nu au avut venituri declarate. Pentru restul, asiguram diferenta intre indemnizatia de la casa noastra si cea oferita de stat. Am vrut sa evitam doua plati”, a mai explicat vicepresedintele UNBR.
Cat despre acuzatiile avocatelor, Hasotti precizat: „UNBR a primit mandat din partea Congresului Avocatilor pentru a modifica Statutul Casei de asigurari. Doamnele avocat au la dispozitie mai multe forme de atac daca sunt nemultumite: pot sa atace decizia UNBR, sa ceara Congresului anularea ei si chiar sa o atace in instanta”.
Acesta a adaugat ca a primit mandat ca, pana in decembrie, sa reformeze „din temelii” Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor, care va sprijini in principal pensiile fostilor membri ai barourilor. „Acum, contributia maxima este de 10% din venitul de referinta, adica 1.150 de lei. Avocatii vor sa contribuie cu putin si sa aiba de toate: si concedii medicale, si ajutoare pentru cresterea copilului sau ingrijirea celui bolnav, si vor si pensii”, spune Hasotti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri