Orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane. Cel care, avand discernamant, incalca aceasta indatorire raspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat s a le repare integral. O persoana este obligata sa repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum si de ruina edificiului, in anumite cazuri prevazute de lege (art. 1349 Cod civil).
Situatie. Sesizand ca dinspre apartamentul vecin vine un fum intens am sunat si am batut la usa dar nu mi-a raspuns nimeni. Am avertizat administratorul blocului si impreuna am spart usa dupa ce mai intai am sunat la serviciul de urgente. In apartament nu era nimeni , insa, fara sa cunosc imprejurarile, am vazut ca perdeaua si draperia de la bucatarie, precum si alte obiecte din lemn luasera foc. Putem fi invinuiti ca am patruns in apartament, am spart usa si am cauzat distrugeri? Putem fi obligati la plata unor despagubiri ?
Solutie: Daca ati actionat in vederea prevenirii unui eveniment de proportii, care ar fi putut
cauza un prejudiciu mai mare, nu puteti fi trasi la raspundere. Conform art. 1354 Cod civil, victima
nu poate obtine repararea prejudiciului cauzat de persoana care i-a acordat ajutor in mod dezinteresat.
Conditia impusa de lege este ca persoana care a actionat sa fie de buna -credinta si sa nu fi
urmarit producerea acelui prejudiciu. De asemenea, este important ca prin interventia sa, persoana sa nu fi creat un prejudiciu mai ma re decat daca nu ar fi intervenit, iar acest lucru l -a cunoscut si totusi a actionat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<