Orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane. Cel care, avand discernamant, incalca aceasta indatorire raspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat s a le repare integral. O persoana este obligata sa repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum si de ruina edificiului, in anumite cazuri prevazute de lege (art. 1349 Cod civil).
Situatie. Sesizand ca dinspre apartamentul vecin vine un fum intens am sunat si am batut la usa dar nu mi-a raspuns nimeni. Am avertizat administratorul blocului si impreuna am spart usa dupa ce mai intai am sunat la serviciul de urgente. In apartament nu era nimeni , insa, fara sa cunosc imprejurarile, am vazut ca perdeaua si draperia de la bucatarie, precum si alte obiecte din lemn luasera foc. Putem fi invinuiti ca am patruns in apartament, am spart usa si am cauzat distrugeri? Putem fi obligati la plata unor despagubiri ?
Solutie: Daca ati actionat in vederea prevenirii unui eveniment de proportii, care ar fi putut
cauza un prejudiciu mai mare, nu puteti fi trasi la raspundere. Conform art. 1354 Cod civil, victima
nu poate obtine repararea prejudiciului cauzat de persoana care i-a acordat ajutor in mod dezinteresat.
Conditia impusa de lege este ca persoana care a actionat sa fie de buna -credinta si sa nu fi
urmarit producerea acelui prejudiciu. De asemenea, este important ca prin interventia sa, persoana sa nu fi creat un prejudiciu mai ma re decat daca nu ar fi intervenit, iar acest lucru l -a cunoscut si totusi a actionat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<