Romanii pot acum sa obtina sume de bani considerabile de la autoritatile germane prin recuperarea suprataxei de drum, avand in vedere ca timp de doi ani s-a platit cu pana la 7% mai mult decat trebuia.
Toate companiile care au platit taxe de drum pentru camioanele de peste 7,5 tone pe autostrazile si drumurile germane intre 2018 si 2020 pot solicita rambursari de taxe de drum pentru plata excedentara.
E posibil sa fi platit in fiecare an cu 4% pana la 7% mai mult pentru taxa de drum decat ar fi fost necesar, si puteti obtine aceasta suma inapoi.
CJUE a hotarat in luna octombrie 2020 ca Germania nu poate include costurile cu politia rutiera in taxele de drum percepute transportatorilor rutieri, intrucat nu fac parte din costurile infrastructurii pe baza carora trebuie calculat cuantumul taxelor de drum.
Potrivit hotararii CJUE mentionate, costurile pentru politia de autostrada nu ar fi trebuit sa fie cuprinse proportional in taxa de drum pentru camioane platita de transportatorii rutieri in Germania, intrucat nu fac parte din costurile infrastructurii pe baza carora trebuie calculat cuantumul taxelor de drum.
Costurile legate de politia rutiera in Germania sunt estimate intre 3,8% si 7% din cuantumul taxelor de drum percepute de statul german transportatorilor rutieri.
Perioada de prescriptie pentru cererile de rambursare este de trei ani. Astfel, rambursãrile pentru perioada de inainte de 2017 nu mai pot fi revendicate de cãtre companii, cu exceptia cazului in care acestea au luat deja mãsuri pentru a suspenda sau intrerupe limitarea intr-o etapa anterioara. Pentru taxele de drum platite in 2017, perioada de prescriptie va expira la 31 decembrie 2020, de aceea sunt recomandate actiuni urgente pentru ca cererile din 2017 sa fie mentinute.
Astfel, mai pot fi recuperate sumele platite incepand cu doi ani in urma de la data actionarii pentru recuperarea suprataxei.