Autoritatile au stabilit oficial ca cei ce detin roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile sa fie anuntati, prin e-mail de expirarea acesteia. Ministerul Transportului si Infrastructurii (MTI) a stabilit printr-un ordin aceasta metoda pentru a reduce numarul amenzilor, dar si pentru a creste incasarile la buget.
Ce este Rovinieta?
Rovinieta mai este cunoscuta si ca taxa de drum. Este o conventie de taxare a soferilor impusa de Uniunea Europeana. Fiecare vehicul care circula pe teritoriul Romaniei trebuie sa plateasca aceasta taxa si sa o detina in termen de valabilitate. Astfel, conducatorii auto au dreptul sa circule pe drumurile nationale din afara oraselor sau in intravilanul resedintelor de judet si al municipiilor.
Cine primeste notificare?
Prin Ordinul MTI nr. 365/202 se introduce posibilitatea ca soferii sa fie notificati, prin e-mail asupra termenului de expirare a rovinietei. Transmiterea acestei notificari se va face in cazul rovinietelor cu valabilitate egala sau mai mare de 30 de zile. Masurile cuprinse in Ordinul publicat in Monitorul Oficial nr. 362 se vor aplica din data de 27 aprilie.
La cumpararea unei roviniete, soferul trebuie sa-si comunice acordul sau refuzul de a fi notificat in legatura cu data expirarii, dar si adresa de e-mail, daca acesta este de acord.
Distribuitorii autorizati vor avea la dispozitie cel mult sase luni de la intrarea in vigoare a acestui ordin, pentru a se alinia noilor reguli. "Distribuitorii au obligatia de a implementa, in termen de maximum 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentului ordin, modificarile necesare astfel încat, la incasarea tarifului de utilizare si emiterea rovinietelor in punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicatii dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, sa asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificati, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei", potrivit ordinului prezent.
Rovinieta are o valabilitate de o zi, sapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an. Exceptia de la aceasta formalitate o fac autoturismele si masinile de marfa cu masa de pana la 3,5 tone. In aceste cazuri, rovinieta are o durata de cel putin sapte zile.
In cazul soferilor ce circula fara rovinieta pe drumurile publice se aplica amenzi cuprinse intre 250 si 4.500 de lei. In cazul autoturismelor amenzile sunt cuprinse intre 250 - 500 lei, in timp ce vehiculele mari de transport de marfa primesc amenzi de 3.000 - 4.500 de lei.
Mai jos puteti gasi ordinul.
Ordin Ministerul Transportului si Infrastructurii nr. 365
In conformitate cu art. 1 alin. (1) lit. c) si alin. (9) din Ordonanaa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,
In temeiul art. 9 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, cu modificarile si completarile ulterioare, viceprim-ministrul, ministrul transporturilor si infrastructurii, emite prezentul ordin.
Articolul I
Anexa la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de catre Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. a tarifului de utilizare si a tarifului de trecere, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 881 din 18 octombrie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 6 alineatul (1) litera b), dupa punctul (XI) se introduc doua noi puncte, punctele (XII) si (XIII), cu urmatorul cuprins:
(XII) in cazul rovinietelor cu valabilitate mai mare sau egala cu 30 de zile, acordul/refuzul solicitantului de a fi notificat, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate;
(XIII) adresa de e-mail furnizata de catre solicitant, daca acesta a fost de acord cu notificarea prevazuta la pct. (XII).
2. La articolul 6, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Solicitantul furnizeaza datele prevazute la alin. (1) lit. b) pct. (IV) si, dupa caz, cele prevazute la alin. (1) lit. b) pct. (v), adresa de e-mail prevazuta la alin. (1) lit. b) pct. (XIII) si stabileste tipul vehiculului prevazut la alin. (1) lit. b) pct. (VI).
3. La articolul 6, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(5) La achitarea tarifului de utilizare si emiterea rovinietei prin intermediul portalurilor web sau al aplicatiilor prevazute la art. 1 alin. (6) lit. c) se va elibera, in format electronic, un document ce contine datele prevazute la alin. (1) lit. b) pct. (I)-(XI), document ce poate fi tiparit de catre acesta.
4. La articolul 6, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmatorul cuprins:
(5^1) La achitarea tarifului de utilizare si emiterea rovinietei prin intermediul portalurilor web sau al aplicatiilor prevazute la art. 1 alin. (6) lit. c), în cazul rovinietelor cu valabilitate mai mare sau egală cu 30 de zile, dacă solicitantul optează pentru a fi notificat prin e-mail cu privire la expirarea perioadei de valabilitate, notificarea va fi transmisa la adresa de e-mail furnizata la achitarea tarifului de utilizare.
5. La articolul 6, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(8) La achitarea tarifului de utilizare si emiterea rovinietei prin intermediul terminalelor prevazute la art. 1 alin. (6) lit. e) pct. (II) se elibereaza solicitantului un document ce contine datele prevazute la alin. (1) lit. b).
6. La articolul 8, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(5) La achitarea tarifului de trecere si emiterea peajului prin intermediul portalurilor web sau al aplicatiilor prevazute la art. 1 alin. (6) lit. c), CNAIR - S.A. sau, dupa caz, distribuitorul va elibera, in format electronic, un document ce contine datele prevazute la alin. (1) lit. b), document ce poate fi tiparit de catre acesta.
7. La articolul 8, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(8) La achitarea tarifului de trecere si emiterea peajului prin intermediul terminalelor prevazute la art. 1 alin. (6) lit. e) pct. (ii) se elibereaza solicitantului un document ce contine datele prevazute la alin. (1) lit. b).
Articolul II
Distribuitorii au obligatia de a implementa, in termen de maximum 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentului ordin, modificarile necesare astfel incat, la incasarea tarifului de utilizare si emiterea rovinietelor in punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicatii dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, sa asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificati, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei.
Articolul III
Nerespectarea, de catre distribuitori, a termenului prevazut la art. II da dreptul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. de a rezilia unilateral conventiile incheiate cu acestia.
Articolul IV
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare in termen de 15 zile de la publicare.
Atentie: Ordinul MTI nr. 365/2022 se va aplica din 27 aprilie.