Exceptiile de la aplicarea mecanismului compensatiei
A. Rezultate din interpretarea textului art. 1617 (1) din noul Cod civil
Sunt excluse de la compensatie:
a) Obligatiile de a face- constau in indatorirea juridica de a savarsi o prestatie pozitiva, precum a executa o lucrare, a presta un serviciu, de a preda un lucru, etc. Obligatia de a face este intotdeauna materializata intr-o activitate concreta. Intrucat, de cele mai multe ori, acest tip de obligatii, au un caracter personal (aceste obligatii nu pot fi executate prin intermediul unui tert) rezulta ca ele nu pot fi nici compensate. A admite in sens contrar, ar insemna ca o alta persoana decat debitorul care s-a obligat initial, sa execute obligatia, ceea ce ar contraveni caracterului personal al prestatiei, chiar daca, aceasta alta persoana ar fi creditorul insusi.
b) Obligatiile de a nu face- constau in indatorirea juridica asumata de debitor de a se abtine de la a savarsi o prestatie. Doua persoane obligate reciproc de a se abtine de la anumite actiuni nu se pot elibera de aceste obligatii, prin compensatie.
B. Prevazute expres in textul de lege
a) Creanta rezultata dintr-un act facut cu intentia de a pagubi (exceptie mentionata in mod expres in art. 1618 lit.a din noul Cod civil). De exemplu, este exclusa de la compensatie creanta pe care autorul unui furt ar avea–o fata de victima acelui furt.
b) Datoria are ca obiect restitutirea bunului dat in depozit sau cu titlu de comodat (exceptie mentionata in mod expres in art. 1618 lit.b din noul Cod civil). In acest caz, depozitarul/comodatarul sunt debitorii unei obligatii de restituire al carei obiect il constituie bunul dat in depozit/comodat, astfel incat cerinta din art.1617 NCC cu privire la caracterul fungibil nu ar fi indeplinita;
c) Bunurile insesizabile (exceptie mentionata in mod expres in art. 1618 lit.c din noul Cod civil). Este o exceptie care priveste o creanta ce are ca obiect un bun insesizabil-care nu poate fi urmarit silit. Intra in aceasta categorie si drepturile inalienabile- dreptul de uz, dreptul de abitatie, dreptul de intretinere, adica acele drepturi care sunt strans legate de persoana titularului in favoarea caruia au fost instituite.
d) Drepturile tertilor. “Compensatia nu are loc in detrimentul drepturilor dobandite de un tert. Astfel, debitorul care tert poprit fiind, dobandeste o creanta asupra creditorului popritor nu poate opune compensatia impotriva acestuia din urma” (art.1622 NCC).
Jurisprudenta a conturat urmatoarele reguli:
daca la momentul instituirii popririi erau indeplinite conditiile cerute pentru compensatie, atunci aceasta din urma isi produce efectele, consecinta fiind ca datoria debitorului s-a stins. Astfel, poprirea fiind tardiva, nu mai poate opera; daca la momentul instituirii popririi nu erau indeplinite conditiile cerute pentru compensatie, atunci aceasta din urma nu va putea fi invocata deoarece ar prejudicia drepturile tertilor.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<