Exceptiile de la aplicarea mecanismului compensatiei
A. Rezultate din interpretarea textului art. 1617 (1) din noul Cod civil
Sunt excluse de la compensatie:
a) Obligatiile de a face- constau in indatorirea juridica de a savarsi o prestatie pozitiva, precum a executa o lucrare, a presta un serviciu, de a preda un lucru, etc. Obligatia de a face este intotdeauna materializata intr-o activitate concreta. Intrucat, de cele mai multe ori, acest tip de obligatii, au un caracter personal (aceste obligatii nu pot fi executate prin intermediul unui tert) rezulta ca ele nu pot fi nici compensate. A admite in sens contrar, ar insemna ca o alta persoana decat debitorul care s-a obligat initial, sa execute obligatia, ceea ce ar contraveni caracterului personal al prestatiei, chiar daca, aceasta alta persoana ar fi creditorul insusi.
b) Obligatiile de a nu face- constau in indatorirea juridica asumata de debitor de a se abtine de la a savarsi o prestatie. Doua persoane obligate reciproc de a se abtine de la anumite actiuni nu se pot elibera de aceste obligatii, prin compensatie.
B. Prevazute expres in textul de lege
a) Creanta rezultata dintr-un act facut cu intentia de a pagubi (exceptie mentionata in mod expres in art. 1618 lit.a din noul Cod civil). De exemplu, este exclusa de la compensatie creanta pe care autorul unui furt ar avea–o fata de victima acelui furt.
b) Datoria are ca obiect restitutirea bunului dat in depozit sau cu titlu de comodat (exceptie mentionata in mod expres in art. 1618 lit.b din noul Cod civil). In acest caz, depozitarul/comodatarul sunt debitorii unei obligatii de restituire al carei obiect il constituie bunul dat in depozit/comodat, astfel incat cerinta din art.1617 NCC cu privire la caracterul fungibil nu ar fi indeplinita;
c) Bunurile insesizabile (exceptie mentionata in mod expres in art. 1618 lit.c din noul Cod civil). Este o exceptie care priveste o creanta ce are ca obiect un bun insesizabil-care nu poate fi urmarit silit. Intra in aceasta categorie si drepturile inalienabile- dreptul de uz, dreptul de abitatie, dreptul de intretinere, adica acele drepturi care sunt strans legate de persoana titularului in favoarea caruia au fost instituite.
d) Drepturile tertilor. “Compensatia nu are loc in detrimentul drepturilor dobandite de un tert. Astfel, debitorul care tert poprit fiind, dobandeste o creanta asupra creditorului popritor nu poate opune compensatia impotriva acestuia din urma” (art.1622 NCC).
Jurisprudenta a conturat urmatoarele reguli:
daca la momentul instituirii popririi erau indeplinite conditiile cerute pentru compensatie, atunci aceasta din urma isi produce efectele, consecinta fiind ca datoria debitorului s-a stins. Astfel, poprirea fiind tardiva, nu mai poate opera; daca la momentul instituirii popririi nu erau indeplinite conditiile cerute pentru compensatie, atunci aceasta din urma nu va putea fi invocata deoarece ar prejudicia drepturile tertilor.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<