O noua initiativa legislativa prin care se modifica Codul Penal prevede ca nerespectarea unei hotarari judecatoresti prin care o persoana trebuie sa efectueze munca in folosul comunitatii se va pedepsi cu inchisoare.
In prezent, legiferarea in astfel de cazuri are unele lacune prin care cei care nu efectueaza munca in folosul comunitatii nu sufera nicio penalitate. Spre exemplu, o persoana care este amendata nu isi plateste contraventia si aceasta se transforma intr-o decizie de efectuare a unor ore de munca in folosul comunitatii. Orele nu sunt facute, iar persoana este amendata din nou. Plata nu se efectueaza nici de aceasta data, asadar situatia continua in acest fel pana cand intervine, in ele din urma, prescriptia.
Semnatarii proiectului legislativ arata, in expunerea de motive, ca introducerea unor astfel de masuri drastice in situatiile de acest gen vor descuraja oamenii care primesc o amenda si continua sa comita fapte antisociale. Totodata, initiatorii arata ca bugetele locale arata bine la amenzi doar pe hartie, intrucat incaseaza aproape nimic din ele.
“Bugetul de stat si bugetele locale au doar scriptic o gramada de bani din amenzi, bani care nu se stie daca vor putea fi recuperati vreodata, pentru ca persoanele vizate refuza plata acestora, iar in situatia transformarii amenzii in munca in folosul comunitatii, se refuza munca, deoarece aceste persoane considera ca este umilitor sa faci curat pe strada, sa deszapezesti drumurile, sa aduni gunoaiele din parcuri”, mai sustin parlamentarii care propun modificarea legii.
Citeste si:
Proiectul de lege ar urma sa introduca un nou alineat, dupa alin. (1), art. 287 din Codul Penal:
Initiatorii vor ca prin intermediul proiectului sa introduca pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care nu respecta o hotarare judecatoreasa de a efectua munca in folosul comunitatii care se va aplica in urmatoarele conditii:
Cartea verde a contabilitatii
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Initiativa legislativa a fost depusa pe 10 mai la Senat, fiind prima camera sesizata din Parlamentul Romaniei.
Atentie! Pentru ca modificarea Codului Penal sa aiba loc, proiectul legislativ are nevoie de adoptarea de catre Parlament, promulgarea de catre presedintele Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.
S-ar putea sa te intereseze si: Legea contabilitatii obliga ONG-urile sa aiba propriul Manual de Politici Contabile
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri