In Proiectul de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala se mentioneaza, ca propnere, ca articolul 70 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 70 - Procedura de solutionare a abtinerii sau recuzarii procurorului "(1) in cursul urmaririi penale, asupra abtinerii sau recuzarii procurorului se pronunta procurorul ierarhic superior. Declaratia de abtinere sau cererea de recuzare se adreseaza acestuia, sub sanctiunea inadmisibilitatii.
(2) Inadmisibilitatea se constata de procurorul in fata caruia s-a formulat cererea de recuzare.
(3) Procurorul ierarhic superior solutioneaza cererea in 48 de ore, prin ordonanta care nu este supusa niciunei cai de atac.
(4) in cursul urmaririi penale, procurorul recuzat poate participa la solutionarea cererii privitoare la masura preventiva si poate efectua acte sau dispune orice masuri care justifica urgenta. (5) in caz de admitere a abtinerii sau a recuzarii, procurorul ierarhic superior stabileste in ce masura actele indeplinite ori masurile dispuse se mentin.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
(6) in cursul urmaririi penale atunci cand procedura este in fata judecatorului de drepturi si libertatii, in faza camerei preliminare sau in faza de judecata, declaratia de abtinere sau cererea de recuzare a procurorului care participa la sedinta de judecata se adreseaza, sub sanctiunea inadmisibilitatii, judecatorului de drepturi si libertatii, judecatorului de camera preliminara sau completului de judecata. Inadmisibilitatea declaratiei de abtinere sau a cererii de recuzare a procurorului este constata de judecatorul sau de completul in fata caruia s-a formulat.
(7) Abtinerea sau recuzarea procurorului care participa la sedinta de judecata se solutioneaza de judecatorul de drepturi si libertatii, judecatorul de camera preliminara sau de completul de judecata in fata careia a fost ridicata, in camera de consiliu, in cel mult 24 de ore. Daca apreciaza necesar pentru solutionarea cererii, se pot efectua orice verificari si pot fi ascultati subiectii procesuali principali, partile si procurorul care se abtine sau a carei recuzare se solicita.
(8) in caz de admitere a abtinerii sau a recuzarii procurorului care participa la sedinta de judecata, judecatorul sau, dupa caz, completul de judecata va stabili in ce masura actele indeplinite ori masurile dispuse de acest procuror in fata judecatorului de drepturi si libertati, ori, dupa caz, in faza camerei preliminare sau in faza de judecata se mentin.
(9) incheierea prin care se solutioneaza abtinerea ori recuzarea nu este supusa niciunei cai de atac. Este inadmisibila recuzarea judecatorului chemat sa decida asupra recuzarii."
Proiectul de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala poate fi consultat aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri