Contrar avizarii negative a proiectului de modificare a legilor justitiei de catre CSM, printr-un vot de 10 la 8 in data de 28 septembrie 2017, imbunatatirea sistemului judiciar este necesara pentru a corecta problemele incontestabile cu care acesta se confrunta si a-l aduce la standardele unui sistem de justitie democratic.
UNJR a sustinut in mod constant nevoia de a imbunatati legile justitiei si a aratat ca proiectul de modificare al acestor legi propus de ministerul justitiei Tudorel Toader are unele parti bune, altele care pot fi imbunatatite si unele care nu pot fi acceptate, trebuind regandite sau excluse.
De asemenea, au fost numeroase adunari generale in care propunerile au fost analizate distinct, pe fiecare propunere in parte, unele fiind acceptate, altele imbunatatite, iar altele respinse.
Judecatorii din tara, atat prin adunari generale, cat si prin asociatii, au facut eforturi deosebite pentru a analiza fiecare propunere si, la randul lor, au venit cu alte propuneri care ar fi contribuit la o mai buna functionare a justitiei.
Nevoia modificarii legilor justitiei a pornit chiar de la corpul magistratilor, astfel incat aceasta necesitate nu poate fi negata.
In pachetul de legi erau dispozitii care, in urma unor decizii ale Curtii Constitutionale, se impunea de urgenta a fi implementate. Printre acestea era si procedura revocarii membrilor CSM, a carei reglementare este imperativa.
De asemenea, intre propuneri era si separarea carierei judecatorilor si procurorilor, lucru cerut imperativ de catre judecatori.
In acelasi timp, nu se poate face abstractie de faptul ca o parte din propunerile ministrului justitiei nu au fost sustinute de judecatorii din tara, impunandu-se reconsiderarea lor.
Am luat act de faptul ca ministrul justitiei a declarat ca are in vedere ca solutie pentru Inspectia Judiciara modelul italian, cu inspectia ca institutie de sine statatoare. Un astfel de model ar raspunde mult mai bine garantiilor de aparare a independentei justitiei.
Interpretam reconsiderarea pozitiei privind Inspectia ca pe un semnal pozitiv din partea ministrului in sensul ca acesta asculta argumentele corpului magistratilor si este deschis propunerilor din sistem care consolideaza cu adevarat independenta justitiei.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
UNJR a luat nota, de asemenea, de declaratia ministrului justitiei Tudorel Toader potrivit careia acesta va lua in considerare propunerile facute in acest proces consultativ.
In perioada urmatoare UNJR va trimite direct ministrului justitiei amendamentele pe care le-am avut de modificare la legile justitiei si le va sustine pe durata intregului proces legislativ.
Imbunatatirea sistemului de justitie, pentru a-l aduce la standarde democratice, este o necesitate pe care orice persoana responsabila din fruntea statului trebuie sa o sustina.
Sursa: UNJR.RO
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri