La data de 13.04.2017, DIICOT a inaintat Ministerului Justitiei observatiile si propunerile formulate cu privire la Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codului de Procedura Penala, precum si pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Analiza a fost intocmita pe baza consultarii intregului corp de procurori din cadrul structurii.
Pe langa comentariile si observatiile de natura tehnica formulate pe marginea textelor de lege propuse pentru conformarea cu deciziile Curtii Constitutionale, DIICOT a remarcat si necesitatea de a implementa si alte modificari legislative ca efect al unor alte decizii ale Curtii Constitutionale.
Avand in vedere ca demersul Ministerului Justitiei este motivat de necesitatea modificarilor consecutive deciziilor Curtii Constitutionale, pe de o parte, dar si a alinierii legislatiei penale la standardele impuse de Directiva 2014/42/UE A Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana, pe de alta parte, consideram important sa facem urmatoarele precizari:
Fise distractive pentru gradinita
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Fata de proiectul de lege analizat am apreciat necesar sa accentuam ca, in opinia noastra, modificarile legislative propuse, daca vor fi adoptate in cele din urma in forma continuta in proiect, nu vor fi de natura sa satisfaca exigentele implementarii Directivei 2014/42/UE A Parlamentului European si a Consiliului, cu privire la institutia confiscarii extinse, fiind introduse limitari si conditionari suplimentare fata de standardele UE in materie.
Asa cum am aratat si in materialul comunicat Ministerului Justitiei cu aceasta ocazie, ca si in comunicarile noastre din ultimii doi ani cu Ministerul Justitiei, apreciem ca intreaga reglementare nationala privind confiscarea produsului infractiunii, consacrata in principal in prevederile legate de "confiscarea speciala" si "confiscarea extinsa", asa cum sunt acestea reglementate in Codul penal si Codul de procedura penala in vigoare, reclama o interventie legislativa cuprinzatoare. Apreciem demersul necesar pentru a alinia sistemul national de reglementare in materia confiscarii produsului infractiunii la standardele internationale si a spori eficienta sistemului de drept penal romanesc cu privire la deposedarea infractorilor de produsul infractional.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri