Repere legislative privind conflictele de munca si modalitatile de solutionare a acestora (IX)
Consilier juridic Ana Roxana NUTA
Incetarea grevei
A. Incetarea grevei prin renuntare.
Articolul 48 din Legea nr. 168/1999, prevede ca in situatia in care, dupa declararea grevei jumatate din membrii de sindicat sau jumatate din salariatii care au hotarat declararea grevei renunta la greva, aceasta trebuie sa inceteze. Renuntarea poate fi adusa la cunostinta chiar in instanta cu ocazia solutionarii cererii de suspendare a grevei.
B. Incetarea grevei prin acordul partilor.
Potrivit art. 57 alin. 2 din Legea nr. 168/1999, in cazul in care organizatorii grevei si conducerea unitatii ajung la un acord, conflictul de interese este solutionat si greva inceteaza. Refuzul organizatorilor grevei de a indeplini aceasta obligatie atrage raspunderea patrimoniala a acestora pentru pagubele cauzate unitatii.
Acordul poate fi si partial cand priveste numai unele din revendicari, altele ramanand nesolutionate. Un acord partial nu are efectele juridice ale incetarii grevei in conditiile aratate mai sus, decat in cazul in care organizatorii grevei hotarasc sa renunte la celelalte revendicari a caror satisfacere nu au obtinut-o, situatie in care, greva va inceta.
C. Incetarea grevei prin hotarare judecatoreasca.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Potrivit art. 58 din Legea nr. 168/1999, atunci cand unitatea apreciaza ca greva a fost declarata ori continua cu nerespectarea legii, ea se poate adresa tribunalului in a carui circumscriptie isi are sediul unitatea cu o cerere prin care se solicita instantei incetarea grevei.
Tribunalul fixeaza termen pentru solutionarea cererii de incetare a grevei, care nu poate fi mai mare de 3 zile de la data inregistrarii acesteia, si dispune citarea partilor.
Tribunalul examineaza cererea prin care se solicita incetarea grevei si pronunta de urgenta o hotarare prin care, dupa caz:
a) respinge cererea unitatii;
b) admite cererea unitatii si dispune incetarea grevei ca fiind ilegala.
Hotararile pronuntate de tribunal sunt definitive. Impotriva hotararii judecatoresti se poate declara recurs la Curtea de Apel care va solutiona cauza potrivit procedurii prevazute pentru solutionarea conflictelor de munca. In cazul in care dispune incetarea grevei ca fiind ilegala, instantele, la cererea celor interesati, pot obliga persoanele vinovate de declansarea grevei ilegale la plata unor despagubiri (art. 62 din lege).
D. Incetarea grevei prin hotararea Comisiei de arbitraj.
Potrivit art. 62 din Legea nr. 168/1999, in situatia in care greva s-a derulat pe o durata de 20 de zile, fara ca partile implicate sa fi ajuns la o intelegere, si daca continuarea grevei ar fi de natura sa afecteze interese de ordin umanitar, conducerea unitatii poate supune conflictul de interese unei comisii de arbitraj.
Cererea de arbitrare se adreseaza organelor care au efectuat concilierea conflictului de interese. Procedura de arbitrare a conflictului de interese este cea prevazuta la art. 32 -39 si despre care am facut vorbire anterior.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri