Prin reprezentare succesorala, un mostenitor legal de un grad mai indepartat, numit reprezentant, urca, in virtutea legii, in drepturile ascendentului sau, numit reprezentat, pentru a culege partea din mostenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia daca nu ar fi fost nedemn fata de defunct sau decedat la data deschiderii mostenirii.
Reprezentarea succesorala este o derogare de la principiile mostenirii legale, opereaza de drept, in temeiul legii, indiferent de vointa defunctului si are menirea de a sterge consecintele nejuste ale aplicarii principiului proximitatii gradului de rudenie si de a asigura un echilibru intre mostenitorii unui defunct.
Este reglementata de art. 965 – 969 din Codul civil, iar in plus fata de vechiul text de lege se introduce posibilitatea nedemnului de a fi reprezentat, nu doar a defunctului. Deci nedemnul nu doar ca poate fi reprezentat, dar poate chiar sa nu fie decedat la data deschiderii mostenirii.
Poate fi reprezentata si persoana care a renuntat la mostenirea defunctului sau a fost dezmostenita.
Exemplu:
Daca defunctul a avut doi copii, dar unul dintre acestia a decedat inaintea tatalui si a lasat un copil, mostenirea se va imparti intre copilul defunctului si intre nepotul de fiu al acestuia.
Nepotul urca in gradul parintelui predecedat si culege partea de mostenire a acestuia impreuna cu unchiul sau – fratele tatalui sau predecedat.
In lipsa posibilitatii reprezentarii succesorale, respectandu-se principiul proximitatii gradului de rudenie, doar fiul in viata al defunctului ar culege intreaga mostenire, in schimb nepotii de fiu nu ar mosteni nimic.
Daca ambii copii ai celui care lasa mostenirea ar fi predecedati la data deschiderii mostenirii, dar fiecare are copii, unul – 2 copii, iar celalalt 3 copii, acestia vor culege mostenirea in locul tatilor lor. Mostenirea defunctului bunic nu se va imparti egal in 5 parti, ci in 2 – cati copii a avut defunctul. Apoi o jumatate se va imparti la 2 copii – cei care il reprezinta pe primul fiu al defunctului, iar a doua jumatate se va imparti la 3 – nepotii care il reprezinta pe cel de al doilea fiu.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<