Art. 964 din Codul civil imparte mostenitorii pe clase. O categorie de rude formeaza o clasa de mostenitori.
Sunt patru clase de mostenitori, dupa cum urmeaza:
1. Clasa I – descendentii – copiii, nepotii, stranepotii etc.
2. Clasa a II-a
- Ascendentii privilegiati – parintii
- Colateralii privilegiati – fratii si surorile
3. Clasa a III-a – ascendentii ordinari – bunicii, strabunicii etc.
4. Clasa a IV-a – colateralii ordinari – unchii, matusile etc.
In aceasta clasa de mostenitori se includ descendentii defunctului, respectiv copiii si urmasii lor in linie dreapta, aici intrand nepotii directi, stranepotii, stra-stranepotii etc.
Descendentii defunctului sunt mostenitori rezervatari, deci nu pot fi dezmosteniti complet si beneficiaza de o cota din mostenire numita rezerva succesorala. De asemenea, ei sunt mostenitori sezinari, intrand in posesia mostenirii fara necesitatea constatarii prealabile a calitatii lor de mostenitori.
Descendentii defunctului pot fi:
- copii din casatoria cu sotul supravietuitor;
- copii din alte casatorii;
- copii din afara casatoriei;
- copii adoptati.
Nu are importanta daca descendentii defunctului provin din aceeasi casatorie, din casatorii diferite sau din afara casatoriei. Daca sunt copii care provin din afara casatoriei, legea le recunoaste aceleasi drepturi ca si copiiilor nascuti din casatorie, cu conditia stabilirii filiatiei fata de parintele despre a carui mostenire e vorba.
Aceleasi drepturi le au si copiii adoptati. Deja am precizat anterior despre particularitatile prevazute de adoptia cu efecte restranse care exista inainte de 1997.
Descendentii defunctului inlatura mostenitorii din celelalte clase si vin la mostenire in ordinea proximitatii gradului de rudenie.
In concurs cu sotul supravietuitor, descendentii defunctului, indiferent de numarul lor, culeg impreuna trei sferturi din mostenire.
Mostenirea sau partea din mostenire care li se cuvine descendentilor se imparte intre acestia in mod egal, cand vin la mostenire in nume propriu, ori pe tulpina, cand vin la mostenire prin reprezentare succesorala.
Autor: Cons. Jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<