Art. 964 din Codul civil imparte mostenitorii pe clase. O categorie de rude formeaza o clasa de mostenitori.
Sunt patru clase de mostenitori, dupa cum urmeaza:
1. Clasa I – descendentii – copiii, nepotii, stranepotii etc.
2. Clasa a II-a
- Ascendentii privilegiati – parintii
- Colateralii privilegiati – fratii si surorile
3. Clasa a III-a – ascendentii ordinari – bunicii, strabunicii etc.
4. Clasa a IV-a – colateralii ordinari – unchii, matusile etc.
In aceasta clasa de mostenitori se includ descendentii defunctului, respectiv copiii si urmasii lor in linie dreapta, aici intrand nepotii directi, stranepotii, stra-stranepotii etc.
Descendentii defunctului sunt mostenitori rezervatari, deci nu pot fi dezmosteniti complet si beneficiaza de o cota din mostenire numita rezerva succesorala. De asemenea, ei sunt mostenitori sezinari, intrand in posesia mostenirii fara necesitatea constatarii prealabile a calitatii lor de mostenitori.
Descendentii defunctului pot fi:
- copii din casatoria cu sotul supravietuitor;
- copii din alte casatorii;
- copii din afara casatoriei;
- copii adoptati.
Nu are importanta daca descendentii defunctului provin din aceeasi casatorie, din casatorii diferite sau din afara casatoriei. Daca sunt copii care provin din afara casatoriei, legea le recunoaste aceleasi drepturi ca si copiiilor nascuti din casatorie, cu conditia stabilirii filiatiei fata de parintele despre a carui mostenire e vorba.
Aceleasi drepturi le au si copiii adoptati. Deja am precizat anterior despre particularitatile prevazute de adoptia cu efecte restranse care exista inainte de 1997.
Descendentii defunctului inlatura mostenitorii din celelalte clase si vin la mostenire in ordinea proximitatii gradului de rudenie.
In concurs cu sotul supravietuitor, descendentii defunctului, indiferent de numarul lor, culeg impreuna trei sferturi din mostenire.
Mostenirea sau partea din mostenire care li se cuvine descendentilor se imparte intre acestia in mod egal, cand vin la mostenire in nume propriu, ori pe tulpina, cand vin la mostenire prin reprezentare succesorala.
Autor: Cons. Jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<