Cea veche este deja... veche si asa nu se cade sa intrati in instanta.
Stim cu totii faptul ca prestanta inseamna mult, poate mult mai mult decat tindem sa credem. Si acest lucru este natural si nicidecum superficial.
Sa nu credeti ca cineva va judeca dupa coperta. In fapt, cu totii avem spirit de analizare si ne place sa lucram cu oameni ordonati, organizati, ingrijiti, atenti la detalii.
Si totul se vede de la roba incepand si pana la biroul la care lucrati, pana la servieta si chiar si pana la alte detalii.
Recomandarea articolului 45 din Legea nr. 51/1995 pentru
organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare este cat se poate clara:
"(1) Avocatul este obligat sa poarte roba in fata instantelor judecatoresti, o stipulare a art. 223 din statutul profesiei de avocat.
(2) Caracteristicile robei sunt cele stabilite prin statutul profesiei.
(3) Purtarea robei in afara incintei instantei judecatoresti este interzisa, cu exceptia cazurilor in care avocatul este delegat de catre organele profesiei sa reprezinte baroul sau U.N.B.R. intr-o ocazie care impune aceasta tinuta."
Robe pentru avocati, consilieri juridici si magistrati sunt disponibile aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa imi spuneti de cand este obligatorie fisa de post? In perioada 1992-1998 era obligatorie? Daca da, care era perioada de arhivare la vremea respectiva? Daca un fost salariat o cere si nu o avem in arhiva, exista ceva sanctiuni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca in cazul unui salariat care are completat in CIM la punctul D.2. faptul ca isi desfasoara activitatea la clientii companiei de pe aria judetului Alba, in conditiile in care societatea are punctul de lucru in alt judet, este obligatorie acordarea unei indemnizatii de mobilitate atat timp cat salariatul semneaza contractul de munca fara specificarea unei astfel de indemnizatii. Mentionam ca salariatul isi are domiciliul in jud. Alba.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem in gestiune o federatie sportiva si avem nevoie de suport pe partea de legislatie aplicabila pentru activitatea de resurse umane daca exista prevederi specifice, grile speciale de salarizare, legi speciale etc. sau orice alte aspecte legislative/fiscale de care trebuie sa tinem cont in cazul lor.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<