Semnaturile partilor
In contractele comerciale, in mod obligatoriu prima semnatura va fi a administratorului societatii, declarat in actul constitutiv. Pe langa acesta se recomanda contrasemnarea lui, in principiu de directorul economic (seful contabil), consilierul juridic si alte persoane cu functii care le implica in executarea contractului respectiv.
Note Memorator Gramatica Gimnaziu Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV 250 Modele Fise de Post
1. Care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republi- cata in M/Of. nr. 1066/17.11.2004 si modificata prin Legea nr. 302/2005 (M.Of. nr. 953/27.10.2005); Legea nr. 85/2006 (M.Of. nr. 359/21.04.2006); Legea nr. 164/2006 (M.Of. nr. 430/18.05.2006), Legea nr. 441/2006 (M.Of. 955/28.11.2006) si O.U.G. nr. 82/2007 (M.Of. nr. 446/29.06.2007).
2. Se inscrie denumirea exacta a societatii, conform Certificatului de inregistrare eliberat de Camera de Comert si Industrie.
3. Initialele reprezinta prescurtarile tipurilor de societati comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale (modificata si republicata ulterior), astfel: – S.N.C. – societate in nume colectiv;
– S.C.S. – societate in comandita simpla; – S.A. – societate pe actiuni; – S.C.A. – societate in comandita pe actiuni; – S.R.L. – societate cu raspundere limitata.
4. Denumirea specifica a partii in tipul de contract respectiv (vanzator, donator, comisionar etc.).
5. Care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii (M.Of. nr. 39/31.01.2001) aprobata cu modificari prin Legea nr. 246/2005 (M.Of. nr. 656/25.07.2005); Legea nr. 246.2005 (M.Of. nr. 656/25.07.2005).
6. Se inscrie denumirea asociatiei/fundatiei/uniunii/federatiei, asa cum rezulta din Certificatul de inscriere in re- gistrele judecatoriei sau din autorizatia de functionare, dupa caz.
7. A se vedea Regulamentul privind organizarea Registrului asociatiilor si fundatiilor, Registrul federatiilor si Registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 954/B/C din 26 aprilie 2000 – modificat prin Ordinul nr. 1417/C/2006 (M.Of. nr. 578/04.07.2006).
8. Care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor Legii nr. 507/2002 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice.
9. Care incheie contracte civile, contracte de munca, conventii civile de prestari de servicii, in nume propriu.
10. Se mentioneaza numele si prenumele complet, asa cum este inscris in cartea de identitate.
11. In raport de situatia de fapt, se aleg variantele corespunzatoare.
12. Atunci cand este vorba de persoane fizice se folosesc termenii „punere sub interdictie“ sau „deces“.
13. Inclusiv cazul fortuit.
Clauza penala – conventie accesorie prin care partile unui contract determina anticipat intinderea daunelor- interese ce urmeaza sa fie platite de catre debitor, in caz de neexecutare, executare necorespunzatoare sau cu intarziere a prestatiei la care s-a obligat.
Daune-interese – despagubiri in bani pe care debitorul este obligat sa le plateasca in vederea repararii prejudiciului produs creditorului ca urmare a neexecutarii, executarii defec- tuoase sau cu intarziere a obligatiilor sale contractuale. In consecinta, creditorul este indreptatit sa pretinda debitorului daune-interese atunci cand se indeplinesc conditiile generale ale raspunderii contractuale.
Daunele-interese se stabilesc, intotdeauna, in bani, iar obligarea debitorului la daune-interese este conditionata in mod imperativ de indeplinirea de creditor a formalitatii punerii in intarziere a acestuia.
Potrivit art. 1079 din Codul civil se prevede ca punerea in intarziere a debitorului se face printr-o notificare scrisa sau o somatie de plata trimisa prin intermediul executorului judecatoresc, cu urmatoarele exceptii:
a) in cazurile prevazute de lege;
b) atunci cand partile au prevazut in contract, printr-o clauza expresa potrivit careia debitorul este in intarziere prin simpla implinire a termenului de executare (de plata) fara a mai fi nevoie de notificare;
c) daca, prin natura ei, obligatia nu putea fi executata decat intr-un termen nerespectat de debitor;
d) in cazul neexecu
tarii obligatiilor de a nu face; e) atunci cand obligatiile sunt continue (furnizarea energiei electrice, a apei, a gazului metan si a serviciilor telefonice; obligatia de intretinere s.a.). Daunele-interese sunt: compensatorii – despagubiri in bani la care este obligat debitorul ca urmare a neexecutarii totale sau partiale ori a executarii defectuoase a obligatiilor pe care si le-a asumat.
Acest fel de daune trebuie sa contina doua elemente obliga- torii: „damnum emergens“ – valoarea efectiva a pierderii suferite de creditor si „lucrum cessans“ – valoarea castigului nerealizat. Cuantumul daunelor compensatorii se stabileste de instanta de judecata; moratorii – despagubiri in bani care reprezinta echivalentul prejudiciului cauzat creditorului prin intarzierea executarii obligatiei contractuale pe care si-a asumat-o debitorul.
Daune cominatorii – sume de bani pe care debitorul unei obligatii de a face sau de a nu face este obligat prin hotarare judecatoreasca sa le plateasca creditorului pentru fiecare zi de intarziere, pana la executarea in natura a obligatiei sale.
14. „Forta majora“ sau „eveniment de forta majora“ (caz fortuit) – „imprejurare de fapt imprevizibila si de neinlaturat, care impiedica, in mod obiectiv si fara nici o culpa din partea debitorului, executarea obligatiei contractuale a acestuia (ex.: cutremurul, inundatia, razboiul, greva, deraierea unui tren, explozia cauciucului unui autovehicul, infirmitatea sau boala, restrictiile legale, precum si orice alt eveniment imprevizibil si de neinlaturat.“
15. Se poate insera in continutul contractului sau intr-un inscris separat, ca anexa a acestuia.
16. Se inscrie numele/denumirea partilor.
17. Numele persoanei/persoanelor fizice sau, dupa caz, denumirea persoanei/persoanelor juridice.
18) Enumerarea este exemplificativa, in fiecare contract putandu-se prelua categoria corespunzatoare si/sau introducandu-se si alte categorii, dupa necesitati.
18. Se indica sursa de la care s-au obtinut.
19. Se arata persoana fizica/juridica obligata sa le dezvaluie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri