Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CSM: Workshop-uri privind Cooperarea Judiciara Europeana

Centrul de Cooperare Judiciara al  Institutului Universitar European din Florenta (EUI), in colaborare cu partenerii sai – Academia Judiciara din Croatia, Scoala Superioara pentru Magistratura din Italia, Curtea Suprema Administrativa din Polonia, Consiliul Superior al Magistraturii si Institutul National al Magistraturii din Romania, Scoala Judiciara din Spania, precum si Asociatia Europeana a Judecatorilor Administrativi, va anunta cu mare placere faptul ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2013, deruleaza proiectul cu titlul JUST/2012/FRAC/AG/2755 „Cooperarea Judiciara Europeana in domeniul drepturilor fundamentale in practica instantelor nationale – potential neexplorat”, proiect care este finantat in cadrul Programului „Drepturi Fundamentale si Cetatenie” al Comisiei Europene.

In cadrul proiectului vor fi organizate trei Workshop-uri la care vor fi invitati  cu precadere judecatori (dar si procurori, in functie de specificul temelor ce urmeaza a fi abordate in cadrul Workshop-urilor, precum si de sistemele juridice ale statelor participante) din cele 5 state partenere participante dar si din alte state membre UE  si instante de la nivel european. Obiectivul acestor activitati este acela de a promova potentialul dialogului judiciar pentru judecatorii/procurorii nationali in lumina drepturilor fundamentale abordate de cele trei Workshop-uri.  Fiecare Workshop va aborda cate un drept fundamental diferite, si anume: aspectele legate de nediscriminare, dreptul la un proces echitabil si libertatea de expresie.  

Cel de al doilea Workshop va avea ca tema Dreptul la un proces echitabil, relevant pentru judecatorii/procurorii din cadrul diferitelor instante nationale cu grade diferite de jurisdinctie implicati cu specializari diferite. In lumina surselor legale complexe implicate de aplicarea acestui drept (art. 6 si art. 13 CEDO, Carta Drepturilor Fundamentale a UE, tratatele UE, principiile generale ale legislatiei UE si de asemenea, legislatia secundara, constitutiile nationale), cooperarea si dialogul judiciar transfrontalier devin obligatorii pentru asigurarea dreptului la un proces echitabil tuturor cetatenilor.     

In lumina surselor legale complexe  de aplicare a acestui drept (art. 6 si art. 13 CEDO, Carta Drepturilor Fundamentale a UE, tratatele UE, principiile generale ale legislatiei UE si de asemenea, legislatia secundara, constitutiile nationale), cooperarea si dialogul judiciar transfrontalier devin obligatorii pentru asigurarea dreptului la un proces echitabil tuturor cetatenilor de pe teritoriul Romaniei si al UE.     

In plus, aderarea UE la CEDO poate supune instantele statelor membre UE la un mai mare control al CEDO. Workshop-ul va aborda diverse aspecte al dreptului la un proces echitabil, inclusiv:
1) dreptul la un recurs efectiv in cadrului procesului penal (de exemplu, Mandatul European de Arestare si procedurile de predare intre statele membre, vezi cazurile recente Radu si Melloni ale CJUE);
2) in domeiul migratiei, in special referitor la procedura returnarii in baza Regulamentului Dublin (vezi cazurile CEDO M.S.S. v. Belgium si N.A. v. UK  si cazurile CJUE NS and Others v SSHD ) si in baza Directivei UE de Returnare 115/2008 (ex., El Dridi, Achughbabian si altii); in cadrul procedurii de azil si acordare a statului de refugiat (ex. cazul Elgafaji);
3) dreptul de a fi judecat intr-o perioada rezonabila de timp,
4)  accesul la documente (ex. CJUE in DEB) si
5)  dreptul la aparare atat in cadrul procesului penal dar si civil.
Asa cum reiese din enumerarea acestor cazuri, Workshop-ul se va adresa judecatorilor specializati in drept penal, administrativ si civil, precum si procurorilor.

Al treilea Workshop va avea ca tema Libertare de exprimare, in mod particular fiind analizata perspectiva cand acest drept fundamental intra in conflict cu dreptul la viata privata.  Acest caz prezinta caracteristici specifice in ceea ce priveste dialogul si cooperarea judiciara ca urmare a relatiilor de interconectare ale diferitelor surse legale in vigoare, si anume articolul 10 si articolul 11 din Carta drepturilor fundamentale a UE, precum si constitutiile nationale si legislatia secundara a UE.
Acest cadru se centreaza atat pe dimensiunea orizontala de dialog, asa cum CJUE a tratat principiul libertatii de exprimare in lumina jurisprudentei CEDO (a se vedea cazurile CJE Connolly si RTL), cat si pe dimensiunea verticala a dialogului. Echilibrul intre drepturile aflate in conflict poate duce la rezultate diferite pe baza traditiilor culturale nationale, solicitand instantelor supranationale sa utilizeze marjele de apre¬ciere si instrumentele de judecata (deference devices) pentru a-si proteja autoritatea si, in acelasi timp, ofera o indrumare pentru cazurile viitoare (a se vedea cazul CEDO, von Hannover v. Germania).

Prin organizarea celor doua Atelierele de lucru se doreste a se oferi practicienilor in domeniu o gama larga de instrumente de dialog judiciar necesare pentru rezolvarea unor probleme juridice complexe referitoare la dreptul la un proces echitabil si a principiul libertatii de exprimare intr-un context transnational. Aceasta va permite participantilor sa isi impartaseasca experientele si sa testeze tehnicile de dialog judiciar, cu ajutorul echipei JUDCOOP de experti legali.

In acest context, avem placerea de a publica anuntul privind posibilitatea depunerii candidaturilor pentru judecatorii/procurorii care doresc sa participe urmatoarele doua Workshop-uri organizate la Florenta, la Institutul Universitar European, astfel:

„Dreptul la un proces echitabil”

Pentru cel de al doilea Workshop, cu tema „Dreptul la un proces echitabil”, care va fi  organizat in perioada 4-5 Octombrie 2013 la Florenta, EUI invita judecatori specializati in drept penal, civil si administrativ, precum si procurori, prin intermediul celor sase organizatiile partenere la proiect, sa-si depuna candidaturile privind participarea la unul dintre cele doua ateliere de lucru, si anume: Academia Judiciara din Croatia, Şcoala Superioara pentru Magistratura din Italia, Curtea Suprema Administrativa din Polonia, Consiliul Superior al Magistraturii si Institutul National al Magistraturii din Romania, Şcoala Judiciara din Spania.  

In urma procesului de selectie, un numar de cinci judecatori/procurori din fiecare dintre statele partenere (30 de judecatori/procurori in total) vor fi invitati sa participe la Workshop-ul cu durata de doua zile in Florenta organizat in perioada 4-5 Octombrie 2013.


 „Libertatea de exprimare”

Pentru cel de al treilea Workshop, cu tema „Libertatea de exprimare”, care va fi  organizat in perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2014 la Florenta, EUI invita judecatori, prin intermediul celor sase organizatiile partenere la proiect, sa-si depuna candidaturile privind participarea la unul dintre cele doua ateliere de lucru.

Un numar de cinci judecatori din fiecare dintre statele partenere (30 de judecatori in total) vor fi invitati sa participe la Workshop-ul cu o durata de doua zile in Florenta organizat in perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2014  .


Procedura de selectie va fi realizata in doua faze de catre institutia partenera si Centrul pentru Cooperare Judiciara din cadrul EUI.

Candidatii interesati sunt rugati sa depuna urmatoarele documente exclusiv in format electronic la adresa de e-mail gianina.radu@inm-lex.ro:
- Pana la data de 15 Iulie 2013 pentru Workshop-ul cu tema „Dreptul la un proces echitabil”;

-  Pana la data de 30 August 2013 pentru Workshop-ul „Libertatea de expresie”.

1. CV (format Europass) in limba engleza;
2. Documente care sa ateste nivelul de cunoastere a limbii engleze (certificate, materiale originale publicate limba engleza, dovada studiilor universitare in limba engleza sau alte documente);
3. O scrisoare de intentie in limba engleza prin care sunt explicate motivele candidatului de a-si depune candidatura, care va fi beneficiul pentru candidat adus de participarea la Workshop si cum va contribui acesta la proiect. Aceasta scrisoare de intentie nu ar trebui sa dubleze ceea ce exista deja in CV-ul candidatului.
4. Specificarea preferintei pentru participarea la primul Workshop (Dreptul la un proces echitabil) sau pentru participarea la cel de al doilea Workshop (Libertatea de exprimare).

Selectia va fi realizata cu luarea in considerare a urmatoarelor criterii:
1. Procesul de selectie are drept scop identificarea participantilor care vor contribui in mod efectiv si substantial la diseminarea rezultatelor proiectului.

2. Pentru toate grupurile de participanti:
a. In mod principial, nici un participant nu poate lua parte la mai mult de un Workshop. De la aceasta regula pot exista derogari numai in cazuri exceptionale si numai cu acordul EUI CJC.
b.Organizatiile partenere vor asigura o reprezentare larga si  egala pentru judecatorii specializati in drept civil, penal si administrativ, sau in sistemele nationale care nu fac asemenea distinctie, selectia trebuie sa vizeze acei judecatori a caror activitate este in mare parte axata pe domeniile vizate de Workshop-uri. Numarul judecatorilor selectati din cadrul acestor trei categorii se va face in functie de tema fiecarui Workshop.   
c.Se va asigura un echilibru intre diferitele niveluri ale instantelor nationale, cu asigurarea implicarii judecatorilor din cadrul instantelor inferioare si superioare. Toate instantele, superioare si inferioare, vor fi reprezentate in fiecare grup.
d. In plus, pe langa judecatori, vor putea fi selectati si procurori sau avocati, daca vor exista teme unde acestia isi pot aduce contributia. Organizatia partenera va decide asupra oportunitatii includerii acestor categorii si in consecinta, daca apartin unui sistem ierarhic separat, va stabili modul in care selectia acestora va fi organizata. Se va asigura, in orice situatie, respectarea principiilor si criteriilor stabilite in aceste Criterii de selectie.
e. Va fi cautata asigurarea un echilibru de gen intre participanti.
f. Va fi cautata asigurarea unui echilibru intre participanti de diferite varste.
g. Va fi luata in considerare distributia geografica, in scopul de a selecta participanti care isi au locul de munca in diferite arii si regiuni geografice din cadrul statelor participante.

3. Cunostinte foarte bune sau excelente de limba engleza. Candidatii trebuie sa fie capabili sa inteleaga pe deplin nu numai materialele scrise si prezentarile orale, dar trebuie sa participe activ atat la discutiile scrise, cat si orale in limba engleza.
4. Relevanta temei Workshop-ului pentru munca candidatului, precum si cunostintele generale in domeniu si experienta in aria specifica.  
5. Participantii trebuie sa fie dispusi sa isi dedice timpul necesar pe care il presupune participarea la acest proiect. Ei trebuie sa ia parte la toate sesiunile din cadrul Workshop-ului pentru care au fost selectati. De asemenea, acestia ar trebui sa se pregateasca pentru Workshop-uri, activitate ce presupune citirea in avans a materialelor relevante si participarea la  discutia online care va urma. Organizatorii se asteapta ca participantii sa asiste echipa de cercetatori in pregatirea materialelor, in mod special prin sprijinirea echipei de a colecta jurisprudenta relevanta nationala.
6. Candidatilor nu li se solicita sa fi participat la programe de formare similare, iar participarea recenta in programe similare de formare nu va  reprezenta in mod necesar un impediment  in selectie . Un avantaj  au:
a. Candidatii care au detinut sau detin functii in cadrul sistemului judiciar national sau au o experienta in sistem care le permite sa disemineze  cunostintele si abilitatile dobandite (de exemplu, cei care au responsabilitati de formare profesionala la nivelul curtilor, sau cei care participa la asociatii profesionale).
b. Candidatii care pot demonstra, prin competentele, educatia si experienta lor, capacitatea de a colabora intr-un cadru international si de a aborda probleme juridice care se situeaza dincolo de aria de competenta data de functia detinuta si de activitatea profesionala cotidiana.

7. Candidatii selectati si care au acceptat conditiile participarii au obligatia de a se familiariza cu materialele distribuite de catre organizatori si de asemenea, sa fie dispusi sa participe activ la activitatile Workshop-ului, precum si sa fie dispusi sa participe la alte actiuni dupa incheierea propriu-zisa a acestuia.
8. oate costurile care presupun participarea la Workshop vor fi acoperite de catre proiect.

Candidatii vor fi anuntati privind rezultatele selectiei pana la data de 25 Iulie 2013 pentru Workshop-ul „Dreptul la un proces echitabil - Fair Trial” si 30 Septembrie 2013 pentru Workshop-ul „Libertatea de exprimare”.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 20 Iunie 2013
Votati articolul "CSM: Workshop-uri privind Cooperarea Judiciara Europeana":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016