In completarea comunicatului nr. 746/VIII/3 din data de 1 august 2017, referitor la o serie de perchezitii efectuate in locatii ale unei institutii publice din Bucuresti, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de ILIE Viorel, senator in Parlamentul Romaniei si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, pentru instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale.
In acelasi dosar, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus urmarirea penala fata de suspectii:
- POP FELICIA-ELENA, directoare de cabinet a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul (MRP)
- ALEXANDRESCU MARIA, angajata in cadrul MRP, membra a comisiei de concurs
- ZAHARIA MIHAI-CORNEL, angajat in cadrul MRP, membru al comisiei de concurs,
toti sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale si fata de ILIE VIOREL are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat indicii ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant.
Proba scrisa a fost stabilita pentru data de 31 iulie 2017.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
in acest context, in perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relatia cu Parlamentul, cu intentie, a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, sa solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria si Zaharia Mihai-Cornel, subiectele si baremele de corectare pentru proba scrisa din data de 31 iulie 2017. La data de 28 iulie 2017, suspectii Alexandrescu Maria si Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispozitia directoarei de cabinet subiectele si baremele de corectare aferente probei scrise, stiind ca respectivele informatii nu erau destinate publicitatii si ca urmeaza a fi dezvaluite anumitor candidati ce urmau sa sustina proba scrisa. in aceeasi zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena a dat candidatilor agreati subiectele si rezolvarea lor. Pe langa faptul ca acestia au avut acces la subiectele de concurs si la rezolvarea lor, fiind vadit favorizati fata de ceilalti candidati, a reiesit ca ei, potrivit intelegerii, au si intocmit lucrarile anterior examenului, iar in ziua examenului trebuia ca lucrarile scrise in sala de examen sa fie inlocuite cu cele ce fusesera deja redactate acasa, de catre candidatii favorizati.
Mai mult, potrivit statului de functii din schema de personal a ministerului, nu toti candidatii favorizati ar fi indeplinit conditiile de vechime pentru a ocupa posturile. in acest sens, anterior organizarii concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de functii, astfel incat sa fie posibila angajarea acestora.
Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si volumele cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.
Prezenta cerere de efectuare a urmaririi penale intra sub incidenta art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana fata de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
Suspectilor Pop Felicia-Elena, Alexandrescu Maria si Zaharia Mihai-Cornel li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala si acestia beneficiind, raportat la stadiul anchetei penale, de prezumtia de nevinovatie.
Sursa: DNA
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri