Senatul Romaniei a adoptat cu 57 de voturi "pentru" si 18 "abtineri" Legea sanctionarii dublului standard. Deputatii au acum decizia finala.
Legea sanctionarii dublului standard a fost initiata de fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea. Acesta arata in expunerea de motive ca in anumite cazuri "se creeaza o situatie in care un consumator care se afla pe teritoriul altei tari nu are certitudinea ca un produs/serviciu ale carui caracteristici le cunoaste din tara sa de origine este identic cu produsul pe care il cumpara in statul in care se afla in momentul de fata".
"Analizele efectuate in Romania au scos la iveala ca unele produse comercializate, desi sunt sigure, au o calitate mai slaba decat aceleasi produse cu acealsi ambalaj din Europa de Vest. Acest lucru variaza de la o cantitate mai mica de carne in produsele din carne pana la mai putina cacao in ciocolata, lipsa portocalelor in sucul de portocale si inlocuirea zaharului cu sirop sau indulcitori artificiali sau mai putina substanta activa in produsele farmaceutice sau detergenti", mai spunea Liviu Dragnea in sustinerea proiectului de lege.
Conform propunerii initiale de act normativ, prin dublu standard se intelege "producerea si comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu acelasi produs vandut in alte state membre, in conditiile in care, in realitate, respectivul produs are in mod semnificativ o compozitie sau caracteristici diferite nejustificate".
In continuare, "comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practica inselatoare si atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala". De acest lucru s-ar ocupa, daca va fi aprobat proiectul, ANSVSA si ANPC.
Senatorii au adoptat proiectul de lege, insa l-au si modificat.
Astfel, au fost incluse si produsele nealimentare in categoria celor care se afla sub auspiciile actului normativ. "Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice autorizate si juridice care desfasoara relatii comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, produse nealimentare, carburanti, servicii de telefonie si internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comert", este noua forma a art. 2 din initiativa.
Definitia dublului standard a fost si ea modificata. Asadar, prin dublu standard "se intelege o practica comerciala care implica introducerea pe piata a unui produs ca fiind identic cu acelasi produs comercializat in mai multe state membre, in cazul in care aceste produse au in mod semnificativ o compozitie diferita sau caracteristici care cauzeaza sau pot determina consumatorului mediu sa ia o decizie comerciala pe care nu ar fi luat-o in caz contrar".
Pedeapsa pentru constatarea dublului standard ramane la fel, asadar agentii economici vor putea primi o penalitate de maximum 4% din cifra de afaceri. In cazul in care fapta devine abatere repetata, autoritatile pot suspenda autorizatia de functionare a comerciantului sau a prestatorului de serviciu pentru o perioada de 6 luni.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ca element de noutate, in Legea sanctionarii dublului standard a fost inclusa si aplicarea Legii nr. 363/2007 pentru produsele si serviciile asupra carora se constata existenta de diferente.
Legea sanctionarii dublului standard merge acum in Camera Deputatilor, for decizional.
Atentie! Pentru a se aplica, L403/2019 are nevoie de votul deputatilor, promulgarea presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial.
E-Juridic va actualiza acest articol imediat ce vor fi disponibile noi informatii.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri