Comisia juridica a Senatului a dat raport favorabil marti judecatoarei Mona Pivniceru pentru a reprezenta Senatul in functia membru al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).
Mona Pivniceru, propusa de PNL, a obtinut opt dintre voturile senatorilor Comisiei juridice, Gheorghe Iancu, propus de PDL - doua voturi, iar Florina Ruxandra Jipa, propusa de PP-DD - un vot.
Numirea Monei Pivniceru urmeaza sa fie supusa marti si votului in plenul Senatului.
In cadrul dezbaterilor, judecatorul Gheorghe Iancu, dar si senatorul PP-DD Florina Ruxandra Jipa au atras atentia ca in cadrul CCR nu exista profesor de drept constitutional.
"Un judecator al CCR nu trebuie sa fi fost numai judecator, ci profesor de drept public", a spus Jipa.
La randul sau, Gheorghe Iancu a sustinut ca la CCR trebuie sa existe profesori de drept constitutional sau specialisti in acest domeniu.
"Este cumplit ca nici unul dintre judecatorii CCR nu este specialist in drept constitutional", a apreciat Iancu.
Senatorul PSD Ioan Chelaru a afirmat in cadrul audierilor ca toti cei trei candidati sunt "merituosi" si l-a atentionat pe cel care va reprezenta Senatul la CCR sa "aseze inapoi" aceasta institutie "acolo unde ii este locul", intrucat "unele dintre solutiile si atitudinile judecatorilor CCR au lasat mult de dorit".
Potrivit legislatiei in vigoare, judecatorii CCR trebuie sa aiba pregatire juridica si cel putin 18 ani in activitatea juridica si/sau in invatamantul superior juridic.
Sursa Agerpres.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<