Majoritatea parlamentara din Camera Deputatilor a adoptat Codurile penale modificate.
Modificarea Codurilor penale a reintrat in procedura parlamentara dupa ce PSD a esuat in demersul de adoptare prin ordonanta de urgenta, acesta fiind unul dintre motivele schimbarii din functie a lui Tudorel Toader.
Dupa votul pe banda rulanta din Comisia de marti, retinem un dialog interesant:
Stelian Ion (USR): "Vor scapa din puscarii violatori, pedofili, traficanti..."
Florin Iordache (PSD): "Asta e."
Dupa acest scurt schimb de replici, a continuat procedura de vot.
Comisia Iordache a adoptat in mare viteza raportul pe cele doua proiecte de modificare a Codului Penal si a Codului de procedura penala. Teoretic, este vorba de modificari cerute de Curtea Constitutionala. Opozitia acuza ca toate modificarile au fost facute pentru a-l scapa pe Liviu Dragnea de inchisoare.
Printre modificarile la Codul penal se numara abrogarea unuia dintre articolele de lege in baza carora liderul PSD a fost condamnat in prima instanta, reducerea termenelor de prescriptie si de denunt si abrogarea articolului privind neglijenta in functie.
Alte amendamente controversate, declarate insa constitutionale, vizeaza interzicerea comunicarilor publice din dosare in timpul urmaririi penale si a judecarii, dar si obligatia ca retinutului sa i se dea, la cerere, intregul material probator. De asemenea, un denuntator poate beneficia de reducerea limitei de pedeapsa doar daca face denuntul in cel mult un an de la data la care a aflat despre savarsirea infractiunii.
Intr-un articol anterior relatam faptul ca modificarea prescriptiei l-ar putea avantaja pe Liviu Dragnea. Ei bine, reducerea termenelor de prescriptie a fost adoptata. Termenele de prescriptie a raspunderii penale vor fi: de 8 ani fata de 10 ani in legea in vigoare, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani; si de 6 ani in loc de 8 ani cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Codul Muncii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Articolul privind neglijenta in serviciu a fost abrogat.
Termenul de denunt a fost limitat la un an: "Mituitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai tarziu de un an de la data savarsirii acesteia".
Comunicarea cu presa a fost interzisa, iar un articol din Legea nr. 78/2000 care a stat si la baza condamnarii lui Liviu Dragnea a fost abrogat.
Au fost prezenti 265 de deputati, dintre care au votat:
Momentul votului poate fi urmarit AICI.
Un singur deputat PSD a votat impotriva modificarii Codurilor penale. Nicu Nita (PSD Braila) a marturisit, insa, ca a facut o greseala si si-a cerut scuze de la Florin Iordache pentru ca a iesit din linia de partid.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri