Recent a fost dat publicitatii un nou proiect de act normativ care ar putea aduce reglementari noi in ce priveste legea societatilor comerciale. Una dintre aceste schimbari importante se refera la faptul ca cesiunea partilor sociale catre una sau mai multe persoane ar putea fi conditionata de derularea in prealabil a unei inspectii finale organizate de ANAF.
Prin prezentul proiect de lege sunt vizate modificari in Legea societatilor nr. 31/1990. Proiectul a fost initiat de senatorul PSD Darius-Bogdan Valcov. Proiectul a fost aprobat marti de Senat si aduce noi prevederi in ce priveste vanzarea firmelor si la procedura lichidarii, scrie Avocatnet.ro.
Prin acest proiect de lege se propune transmiterea in primele 12 luni de la infiintarea unei societati comerciale, a cel putin 50% din partile sociale ale acesteia catre una sau mai multe persoane sa se efectueze si sa devina opozabila tertilor numai dupa realizarea inspectiei fiscale efectuate de organele de specialitate din cadrul ANAF, in cel mult 30 de zile.
Cat despre procedura de lichidare, proiectul propune ca judecatorul sa numeasca un lichidator pentru societatea dizolvata in termen de o luna.
"Daca in termen de 30 de zile calendaristice de la data de la care hotararea judecatoreasca de dizolvare a ramas definitiva nu se procedeaza la numirea unui lichidator la cererea oricarei persoane interesate, judecatorul delegat are obligatia ca in termen de o luna sa numeasca un lichidator de pe Lista practicienilor in reorganizare si lichidare, remunerarea acestuia urmand a fi facuta din averea persoanei juridice dizolvate sau, in cazul lipsei acesteia din fondul de lichidare constituit in temeiul prevederilor art. 4 alin.(6) din Legea nr. 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare", se precizeaza in proiectul de lege.
sursa: Avocatnet.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<