Camera superioara a Parlamentului a adoptat, luni, proiectul apartinand mai multor senatori democrat-liberali, care instituie cadrul legislativ necesar reglementarii activitatii societatilor care colecteaza debite pe cale amiabila.
Conform expunerii de motive care insoteste proiectul legislativ, initiatorii considera ca pe piata colectarii debitelor exista o multime de noi prestatori de servicii sau creditorii si-au constituit departamente interne specializate in colectarea amiabila a debitelor, insa activitatea acestora nu poate fi controlata in baza legislatiei actuale.
In expunerea de motive se arata ca acesti prestatori de servicii "se afla sub presiunea creditorilor, care apeleaza la serviciile lor, astfel incat s-a ajuns la situatii in care se abuzeaza in raport cu consumatorul care are calitatea de debitor sau restantier fata de un creditor".
Potrivit senatorului democrat liberal Iulian Urban, unul dintre initiatori, in esenta, prin noua lege, aceste societati ar urma sa fie licentiate de Ministerul Justitiei, iar activitatea lor pe partea de colectare a debitelor de la persoane fizice - controlata de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului.
Senatul s-a confruntat, luni, cu o situatie inedita in cazul acestui proiect legislativ, deoarece plenul a fost pus in fata a doua rapoarte - unul favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei juridice, si unul de respingere, redactat de membrii Comisiei pentru administratie publica.
In cele din urma, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a supus la vot varianta Comisiei juridice, adica adoptarea proiectului legislativ.
Va recomandam
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
Amendamentele au fost insa respinse, iar legea va merge la Camera Deputatilor, care este decizionala, in forma initiatorilor.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Fiscal aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea totul despre Impozitul pe Venit si Contributiile sociale + Codul Fiscal actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre noile Taxe, Accize dar si despre Impozitul suplimentar.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<