Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Serviciile precum Uber sau Taxify vor avea o lege de functionare

ACTUALIZARE 22.03.2019 Senatul Romaniei a adoptat proiectul de lege. Camera Deputatilor are acum votul decizional in privinta initiativei.

Proiectul in varianta adoptata de Senat poate fi descarcat in format .PDF dand click AICI!

--

Alesii din Parlament introduc o lege prin care serviciile precum Uber sau Taxify vor avea norme clare de respectat.

Legea privind activitatile de transport alternativ cu un vehicul cu sofer va stabili conditiile in care companiile care au adus serviciile de ridesharing in Romania isi vor putea continua activitatea.

Un astfel de serviciu de ridesharing oferit de Uber, Taxify sau Clever Taxi este definit in textul proiectului de lege ca fiind: “deplasarea impreuna a persoanelor cu ajutorul unul vehicul, in baza unui contract de transport alternativ incheiat intre pasager(i) si soferul autovehiculului, care este facilitat de un operator conform prezentei legi, printr-o platforma/aplicatie digital online”.

Va reamintim faptul ca un astfel de proiect de lege a mai fost introdus in plenul Senatului anul acesta, despre care puteti citi mai multe AICI!

Totodata este precizat si faptul ca aceste servicii de transport trebuie sa tina evidenta soferilor si a permiselor de conducere ale acestora, sa afiseze tariful oferit pentru efectuarea cursei inainte ca ea sa fie acceptata de catre pasager, sa calculeze si afiseze traseul optim pana la destinatie pe baza datelor GPS, sa ofere asistenta in caz de incident si sa fie creata o cale de comunicare intre reprezentantii societatii si clienti. 

In plus, masinile care vor oferi astfel de servicii sunt supuse unor noi reguli de validare. Acestea trebuie:

  • sa nu fie mai vechi de 15 ani
  • sa aiba intre minim 4 si maxim 9 locuri
  • sa aiba ITP-ul efectuat la fiecare 12 luni
  • sa fie conforme din punct de vedere tehnic
  • sa fie inscriptionat cu numele platformei si numele operatorului.

 

Se introduce si notiunea de chitanta fiscala. La art. 12 se precizeaza ca "operatorul trebuie sa se asigure ca plaforma digitala emite pasagerului un document electronic care sa arate tipul si valoarea tranzactiei efectuate. Documentul este asimilat unei chitante fiscale."

legea uber taxify clever taxi ridesharing

Soferii vor fi, de asemenea, obligati sa faca anumite lucruri, dupa cum urmeaza:

  • odata cursa inceputa, sa nu refuze efectuarea acesteia in conditiile initial agreate
  • sa nu solicite plata de catre pasager a altei sume de bani in schimbul serviciului efectuat, alta decat cea calculata si mentionata pe platforma digitala
  • sa transporte pasagerul pe traseul optim sau dupa caz pe traseul solicitat de acesta
  • sa nu incarce autoturismul peste capacitatea de transport autorizata si sa nu transporte mai multi pasageri decat numarul maxim autorizat de persoane ce pot calatori cu autovehiculul utilizat
  • sa se supuna controlului organelor de control rutier si sa prezinte documentele prevazute de lege
  • sa detina o polita de raspundere civila legala.

 

Initiativa legislativa prevede, finalmente, amenzi care pleaca de la 5.000 de lei si pot ajunge pana la 50.000 de lei pentru incalcarea normelor.

Atentie! Proiectul de lege nu se aplica momentan. Este nevoie de adoptarea Parlamentului, promulgarea Presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial!


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Serviciile precum Uber sau Taxify vor avea o lege de functionare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI