ACTUALIZARE 22.03.2019 Senatul Romaniei a adoptat proiectul de lege. Camera Deputatilor are acum votul decizional in privinta initiativei.
Proiectul in varianta adoptata de Senat poate fi descarcat in format .PDF dand click AICI!
--
Alesii din Parlament introduc o lege prin care serviciile precum Uber sau Taxify vor avea norme clare de respectat.
Legea privind activitatile de transport alternativ cu un vehicul cu sofer va stabili conditiile in care companiile care au adus serviciile de ridesharing in Romania isi vor putea continua activitatea.
Un astfel de serviciu de ridesharing oferit de Uber, Taxify sau Clever Taxi este definit in textul proiectului de lege ca fiind: “deplasarea impreuna a persoanelor cu ajutorul unul vehicul, in baza unui contract de transport alternativ incheiat intre pasager(i) si soferul autovehiculului, care este facilitat de un operator conform prezentei legi, printr-o platforma/aplicatie digital online”.
Va reamintim faptul ca un astfel de proiect de lege a mai fost introdus in plenul Senatului anul acesta, despre care puteti citi mai multe AICI!
Totodata este precizat si faptul ca aceste servicii de transport trebuie sa tina evidenta soferilor si a permiselor de conducere ale acestora, sa afiseze tariful oferit pentru efectuarea cursei inainte ca ea sa fie acceptata de catre pasager, sa calculeze si afiseze traseul optim pana la destinatie pe baza datelor GPS, sa ofere asistenta in caz de incident si sa fie creata o cale de comunicare intre reprezentantii societatii si clienti.
In plus, masinile care vor oferi astfel de servicii sunt supuse unor noi reguli de validare. Acestea trebuie:
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Se introduce si notiunea de chitanta fiscala. La art. 12 se precizeaza ca "operatorul trebuie sa se asigure ca plaforma digitala emite pasagerului un document electronic care sa arate tipul si valoarea tranzactiei efectuate. Documentul este asimilat unei chitante fiscale."
Soferii vor fi, de asemenea, obligati sa faca anumite lucruri, dupa cum urmeaza:
Initiativa legislativa prevede, finalmente, amenzi care pleaca de la 5.000 de lei si pot ajunge pana la 50.000 de lei pentru incalcarea normelor.
Atentie! Proiectul de lege nu se aplica momentan. Este nevoie de adoptarea Parlamentului, promulgarea Presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri