Avand in vedere cresterea economica si situatia pietei fortei de munca din prezent, consideram oportuna analiza privind sporul pentru munca suplimentara in 2018.
Conform specialistilor legislatiamuncii.ro, sporul pentru munca suplimentara se acorda in 2018 conform prevederilor art. 121, alin. (1) din Codul muncii angajatilor din privat.
E-Juridic, insa, analizeaza acest aspect si pentru cei care lucreaza la stat.
Sporul pentru munca suplimentara este inclus si in Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cunoscuta drept Legea salarizarii unitare care se afla in vigoare din data de 1 iulie 2017.
Munca suplimentara este definita in legea anterior mentionata ca fiind munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru, precum si munca prestata in zilele de sarbatori legale, repaus saptamanal si in alte zile in care, in conformitate cu legea, nu se lucreaza, se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul de mai sus:
Citeste si:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Plata muncii in aceste conditii se poate face numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic in scris, fara a se depasi 360 de ore anual. In cazul prestarii de ore suplimentare peste un numar de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
La locurile de munca la care durata normala a timpului de lucru a fost redusa, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depasirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzator.
Aceste prevederi nu se aplica persoanelor salarizate prin plata cu ora.
Important! OUG nr. 90/2017 stabileste ca in 2018 munca suplimentara efectuata de personalul platit din fonduri publice se va compensa doar cu timp liber, nu si cu bani.
Dupa cum aratam la inceputul acestui articol, specialistii legislatiamuncii.ro arata ca sporul pentru munca suplimentara se aorda conform prevederilor Codului muncii.
Angajatii din mediul privat vor primi un spor pentru munca suplimentara, dupa ce negociaza cu angajatorul cuantumul pe care il vor primi. Acesta, insa, nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Angajatorii care nu respecta dispozitiile privind munca suplimentara risca o amenda cuprinsa intre 1500 si 3000 de lei, conform Codului Muncii.
Un exemplu privind calculul unei plati datorate de angajator in urma muncii suplimentare depuse de angajat puteti gasi AICI!
Codul Muncii poate fi citit AICI!
S-ar putea sa te intereseze si: Legea salarizarii in 2018. Informatii esentiale
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri