Bun venit! |
Sporurile salariale din Justitie, intre acordare sau recunoastere?
Un ultim comunicat de presa facut public de catre MJLC pe site-ul institutiei anunta in urma cu doar 2 zile: « Guvernul, a adoptat in data de 14 iunie 2009 OUG care organizeaza plata sporurilor sau a altor drepturi salariale acordate sau recunoscute prin hotarari judecatoresti in sectorul bugetar pentru perioada 2010 – 2012».
Un ultim comunicat de presa facut public de catre MJLC pe site-ul institutiei anunta in urma cu doar 2 zile: « Guvernul, a adoptat in data de 14 iunie 2009 OUG care organizeaza plata sporurilor sau a altor drepturi salariale acordate sau recunoscute prin hotarari judecatoresti in sectorul bugetar pentru perioada 2010 – 2012».Cu titluri executorii in valoare de peste 2 mld RON pentru intreg sectorul bugetar, in care este inclus si sistemul judiciar (conform declaratiilor MF), acest «exercitiu bugetar» pune vizibil in dificultate nu numai “ executia bugetului de stat, ci si a bugetelor autoritatilor locale, in contextul unor resurse bugetare limitate si a constrangerilor legate de necesitatea pastrarii controlului asupra cheltuielilor bugetare” asa cum figura in acelasi comunicat de presa. Ne vom reaminti acum inevitabil de recentele decizii ale Curtii Constitutionale, care pun in discutie mecanismul juridic avut in vedere de Inalta Curte de Casatie si Justitie la recunoasterea sporurilor...
Sa fi fost Ordonanta, privind din aceasta perspectiva, singura solutie aflata la dispozitia Guvernului pentru satisfacerea drepturilor beneficiarilor si pastrarea controlului asupra cheltuielilor bugetare? Iata cum vor fi platite hotararile judecatoresti titluri executorii .
Vom vedea acest lucru in urma sedintei de Guvern ce se va sustine in cursul zilei de miercuri, 17 iunie 2009 cand, un pachet de propuneri “ care sa amelioreze starea financiara a sistemului judiciar si statutul personalului din acest sistem, indiferent de profesie” va incerca sa aiba in vedere: “ revizuirea politicii privind destinatia taxelor judiciare si a unor prevederi speciale referitoare la aceste taxe, mentinerea profesiilor din sistemul judiciar pe pozitii de varf in cadrul viitoarei grile de salarizare, obtinerea unor fonduri necesare pentru functionarea sistemului judiciar la rectificarea bugetara din toamna”.
Pe fondul acelorasi probleme si ale unui sistem gandit eficient, insa in perioada de criza economica, asa cum mentioneaza chiar reprezentantii MJLC,ne bazam in continuare sau nu! pe faptul ca aceasta institutie va actiona in cotinuare consultandu-se cu Autoritatea Judecatoreasca. Scopul? O functionare “normala” a unui “sistem” mai putin decat mai mult judiciar.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri