Ministerul Justitiei are o serie de planuri noi cu taxele notariale in 2022. Se pregateste introducerea de scutiri noi pentru mai multe documente.
Ministerul Justitiei are in plan introducerea de noi scutiri de la plata taxelor notariale in 2022 printr-un nou proiect de ordin care ar urma sa fie aprobat in curand.
Onorariile notariale pentru serviciile prestate in temeiul Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 sunt stabilite prin Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 46/C/2011, publicat din Monitorul Oficial nr. 133/2011.
Normele prevad ca "Tarifele de onorarii contin scutiri si reduceri pentru actele intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala".
In prezent, sunt scutite de plata onorariilor urmatoarele acte intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala:
- declaratii privind ajutorul de somaj;
- declaratii privind ajutorul social;
- declaratii privind obtinerea alocatiei de stat pentru copii;
- declaratii privind acordarea burselor pentru elevi si studenti, pentru obtinerea de rechizite scolare si pentru obtinerea de locuri de cazare in camine;
- declaratii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si vaduvelor acestora;
- declaratii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
- declaratii si procuri necesare in cadrul procedurii de obtinere a despagubirilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 232/2008, in vederea achizitionarii de autoturisme;
- declaratii de donare de organe, tesuturi si celule;
- declaratiile sau procurile necesare in vederea stabilirii sau valorificarii drepturilor prevazute, ca forme de sprijin al unor categorii sociale, in alte programe nationale instituite prin legi speciale sau de protectie sociala.
Ministerul Justitiei a extins aceasta lista anul trecut. Propunerile incluse deja in lege pot fi consultate mai jos.
"Date fiind dinamica si fluctuatia programelor de sprijin al unor categorii de persoane, derulate de autoritatile si institutiile publice, pentru a inlatura acest neajuns, se impune completarea Normelor, in sensul reglementarii scutirii de plata onorariului notarial si in cazul „declaratiilor sau procurilor necesare in vederea stabilirii sau valorificarii drepturilor prevazute, ca forme de sprijin al unor categorii sociale, in alte programe nationale instituite prin legi speciale sau de protectie sociala", explica ministerul.
Conform informatiilor furnizate E-Juridic, Uniunea Nationala a Notarilor Publici a fost deja consultata cu privire la propunerea de modificare legislativa.
Ministerul Justitiei va adopta, asadar, un ordin care va modifica Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publice, dupa cum urmeaza:
- La alineatul (1) al articolului 26, dupa litera h) se introduce o noua litera, lit. i, cu urmatorul cuprins:
- "i) declaratiile sau procurile necesare in vederea stabilirii sau valorificarii drepturilor prevazute, ca forme de sprijin al unor categorii sociale, in alte programe nationale instituite prin legi speciale sau de protectie sociala."
- La pct. I al lit. A din Anexa nr. 5 la Norme, dupa pct. 8 se introduce un nou punct, pct. 9, cu urmatorul cuprins:
- "9. declaratiile sau procurile necesare in vederea stabilirii sau valorificarii drepturilor prevazute, ca forme de sprijin al unor categorii sociale, in alte programe nationale instituite prin legi speciale sau de protectie sociala."
Reduceri taxe notariale 2022
Se pot acorda reduceri de pana la 50% din onorariu pentru autentificarea procurilor necesare incasarii pensiilor de orice natura si a drepturilor banesti.
Se pot acorda reduceri de 90% la onorariile stabilite pentru actele notariale in care au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului: Uniunea Nationala a Notarilor Publici, camerele notarilor publici, personalul acestora sau al birourilor notarilor publici, notarii publici, precum si sotul/sotia si copiii minori ai notarilor publici. Aceeasi reducere de 90% se poate acorda si la onorariile stabilite pentru actele notariale in care au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului orice persoane juridice in care Uniunea Nationala a Notarilor Publici si/sau camerele notarilor publici sunt actionare, asociate sau fondatoare, dupa caz.
Se reduc cu 30% onorariile pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a oricaror alte acte care se incheie in cadrul programului "Prima casa", cu exceptia celor prevazute in anexa nr. 1 pct. 11 si pct. 25.
Se reduc cu 50% onorariile pentru autentificarea actelor de dare in plata incheiate in conditiile Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.
Se pot reduce pana la 70% onorariile pentru autentificarea actelor in care au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului magistratii, precum si sotul/sotia si/sau copiii lor minori.
Se poate reduce cu 15% onorariul pentru autentificarea actelor in care avocatii sau consilierii juridici au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului, precum si la succesiuni, daca acestia au calitatea de mostenitori.
Pentru mostenitorii minori fara venituri proprii, pentru mostenitorii care nu realizeaza niciun fel de venituri sau realizeaza venituri sub venitul minim pe economie, precum si pentru mostenitorii din zonele declarate calamitate, se pot acorda reduceri de pana la 100% din onorariul datorat.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<