Presedintele Traian Basescu a criticat, miercuri, la televiziunea publica, faptul ca unii membri ai Guvernului s-au grabit sa anunte, "cand nici nu se terminasera ecourile conferintei de presa" in care FMI a prezentat mesajul de incredere la adresa masurilor de austeritate din Romania, cresteri salariale in 2011. In plus, seful statului a tinut sa precizeze ca pe 1 septembrie se va face o analiza a Guvernului, cu "grupuri parlamentare".
Traian Basescu a declarat ca cel mai important mesaj al delegatiei FMI care a vizitat Romania este acela ca tara noastra si-a respectat angajamentele, mai putin cele legate de arierate.
"Nici nu se incheiasera ecourile conferintei de presa si deja aveam anunturi ale membrilor Guvernului cum vor mari salariile in 2011", a spus presedintele, dar fara sa faca nominalizari.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat luni ca fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o crestere salariala medie de peste 10%, pentru care ramane insa de stabilit cum va fi distribuita, in baza sistemului unitar.
Iar marti, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca salariile din sistemul bugetar ar putea reveni incepand de anul viitor, in trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%.
Salariile din sectorul bugetar au scazut, la 1 iulie, cu 25%, Guvernul vizand asftel reducerea cheltuielilor bugetare, in incercarea de a se incadra in tinta de deficit bugetar de 6,8% convenita cu FMI. Memoramdumul suplimentar de intelegere convenit cu FMI si UE, prezentat in luna mai, prevede ca Guvernul va elimina cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajatii din sectorul public, masura ce va fi prevazuta in bugetul pentru 2011.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
"Daca va exista un control ferm al cheltuielilor se va putea face loc pentru anumite majorari de salarii. Sfatul nostru este ca scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor sa nu fie inversata anul viitor", a spus Franks.
Posibile remanieri in septembrie
Intrebat daca are incredere in faptul ca actualul Guvern va duce la capat reformele, Basescu a raspuns: "Pe 1 septembrie voi avea o analiza cu Guvernul. Si am promis-o partidului de guvernamant, asa ca o voi face".
El a refuzat sa comenteze declaratiile unor voci din PDL, cum ar fi cea a fostului consilier de la Cotroceni Cristian Preda, sau ale lui Sever Voinescu, referitoare la necesitatea schimbarii premierului. "Nu ma puneti sa comentez ce spune fiecare politician", a spus seful statului.
"Pe 1 septembrie ma voi tine de cuvant si va fi analiza pe care o facem grupuri parlamentare cu Guvernul, pentru ca, pana la urma, un Guvern sta daca este sustinut de parlamentari", a spus Basescu.
Masuri de austeritate si in 2011
"Daca nu continuam cu masurile de austeritate si in 2011, nu redresam Romania", a afirmat seful statului.
De asemenea, el a tinut sa critice, fara a da nume, faptul ca unii lideri politici "odihniti" considera ca in prezent este nevoie de dezordine politica, de negocieri televizate pentru formarea unui Guvern.
El a mentionat ca PDL este singurul partid care si-a asumat un program de austeritate. "Doamne, ajuta sa il si implementeze", a spus seful statului.
"Anul viitor trebuie sa avem un deficit de 4,4% din PIB (...) Numai deficitul bugetului de pensii va fi 3,5 miliarde de euro, pe care trebuie sa ii imrpumutam (...) Imprumutul FMI se termina in martie la anul, noi discutam de anul 2011, cu sau fara FMI. Avem dreptul sa imprumutam 4,4%, ceea ce inseamna circa sase miliarde, din care 3,5 sunt deficitul Fondului de pensii", a adaugat Basescu.
El a mentionat ca potrivit actualei legislatii in domeniu, exista "o crestere a deficitului in progresie".
"La anul vor fi 3,2 miliarde euro deficit plus inca jumatate de miliard din sistemul militar de pensii, deci asta inseamna 3,7, daca vreti, eu am spus 3,5. In 2012, deficitul pe legislatie existenta va fi, la pensiile civile, 3,6 miliarde de euro, la care se mai adauga inca jumatate de miliard, deci 4,1", a spus presedintele.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri