Consilierul prezidential Stefan Deaconu, propus de Guvern la Tribunalul de la Luxemburg in locul judecatorului Valeriu Ciuca, a primit aviz negativ din partea Comitetului privind aceasta inalta instanta europeana, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, liberalul Tudor Chiuariu.
Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a afirmat ca Stefan Deaconu a primit aviz negativ din partea Comitetului, iar in aceasta situatie Guvernul ar trebui sa desemneze un alt candidat.
"Era evident ca nu indeplinea nici conditiile legate de indepedenta, fiindca a lucrat numai in institutii politice (Parlament, Presedintie) si nici conditia privind competenta, respectiv nu indeplineste conditiile pentru a fi numit la ICCJ, de exemplu, pentru ca nu a fost magistrat", a spus Chiuariu, care a sustinut ca "Guvernul Tariceanu a facut concurs public, la care s-a putut prezenta oricine care indeplinea conditiile, nu servitorii lui Basescu".
Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) instituie un comitet avand competenta de a emite un aviz privind capacitatea candidatilor de a exercita functia de judecator sau avocat general, propunerea si aprobarea candidatilor ramane insa in sarcina Statelor Membre.
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a impus autoritatilor sa se supuna hotararilor date de Curtea de la Luxemburg, asa cum sunt se intampla in cazul deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene, al carei sediu este la Luxemburg, este compusa din trei instante: Curtea de Justitie, Tribunalul (creat in 1988) si Tribunalul Functiei Publice (creat in 2004).
Ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, incepand cu 1 ianuarie 2007, reprezentantii guvernelor Statelor Membre ale Uniunii Europene au numit-o ca judecator la Curtea de Justitie a Comunitatii Europene (devenita Curtea de Justitie a Uniunii Europene-n.r.) pe Camelia Toader, iar pe Valeriu Ciuca judecator la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene.
In octombrie 2009, judecatoarea Camelia Toader a fost reinvestita pentru un nou mandat ca magistrat la CJUE pentru perioada 7 octombrie 2009 - 6 octombrie 2015. Camelia Toader este judecator la instanta de la Luxemburg din 13 ianuarie 2006.
Valeriu M. Ciuca (50 de ani) este judecator la Tribunalul de Prima Instanta incepand cu data de 12 ianuarie 2007, mandatul sau expirand.
Tribunalul de Prima Instanta este compus din cel putin un judecator pentru fiecare stat membru. Judecatorii sunt numiti de comun acord de catre guvernele statelor membre pentru un mandat de sase ani care poate fi reinnoit. Judecatorii il aleg dintre ei pe presedintele Tribunalului pentru o perioada de trei ani.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Articolul 253 din Tratatul UE prevede ca "judecatorii si avocatii generali ai Curtii de Justitie, alesi dintre personalitati care ofera toate garantiile de independenta si care intrunesc conditiile cerute pentru exercitarea, in tarile lor, a celor mai inalte functii jurisdictionale, sau care sunt jurisconsulti ale caror competente sunt recunoscute, sunt numiti de comun acord de catre guvernele statelor membre, pentru o perioada de sase ani, dupa consultarea comitetului prevazut la articolul 255".
Conform articolului 254, "numarul de judecatori ai Tribunalului se stabileste prin Statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene", iar "Statutul poate prevedea ca Tribunalul sa fie asistat de avocati generali".
Articolul 255 noteaza: "Se instituie un comitet care emite un aviz cu privire la capacitatea candidatilor de a exercita functiile de judecator si avocat general in cadrul Curtii de Justitie si al Tribunalului, inainte ca guvernele statelor membre sa faca nominalizarile, in conformitate cu dispozitiile articolelor 253 si 254. Comitetul este format din sapte personalitati alese dintre fostii membri ai Curtii de Justitie si ai Tribunalului, dintre membrii instantelor nationale supreme si din juristi reputati, dintre care unul este propus de Parlamentul European. Consiliul adopta o decizie care stabileste regulamentul de functionare al acestui comitet, precum si o decizie prin care sunt desemnati membrii comitetului. Comitetul hotaraste la initiativa presedintelui Curtii de Justitie".
In locul lui Valeriu Ciuca, Guvernul Boc l-a desemnat pe consilierul prezidential Stefan Deaconu.
Sursa
Mediafax 18/06/2010
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri