Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat Financial Times ca Romania va reanaliza, in prima jumatate a anului viitor, actualul termen oficial de adoptare a monedei unice europene, pentru a decide daca acesta va fi revizuit sau va fi mentinut pentru anul 2015.
Romanii sprijina trecerea la euro, a declarat presedintele, adaugand ca Romania nu si-a modificat inca obiectivul de a adopta moneda unica in 2015.
Acesta a adaugat ca, dat fiind ca Romania are o tinta de deficit bugetar de 3% din PIB in 2012, obiectivul de aderare la euro in 2015 ar putea fi mentinut, dat fiind ca respectarea tintei de deficit ar permite Romaniei sa intre in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM-2), anticamera adoptarii euro. „Dar chiar daca putem face acest lucru, trebuie sa fim foarte atenti la ce inseamna pentru Romania sa fie parte a zonei euro, daca nu cumva tara, economia, nu sunt suficient de pregatite pentru asta”, a subliniat presedintele.
Criteriile de adoptare a euro
Inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din PIB, datoria publica – cel mult 60% din PIB, iar dobanzile titlurilor de stat cu maturitatea de 10 ani nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 puncte procentuale dobanda medie a obligatiunilor suverane ale celor mai performante trei state.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri