Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie
Patronatele spera ca, de-acum, solicitarile le vor fi rezolvate in termene rezonabile
Curtea Constitutionala a dat ieri dreptate reprezentantilor IMM-urilor, considerand ca trecerea Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert este neconstitutionala. "In sedinta din data de 10 decembrie 2009, Curtea Constitutionala a solutionat, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, prevazut de art.146 lit.a) din Constitutie, sesizarea asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania nr.335/2007 si a Legii nr.26/1990 privind Registrul Comertului, sesizare formulata de un numar de 56 de deputati. In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca legea este neconstitutionala", noteaza Curtea Constitutionala intr-un comunicat, precizand ca decizia este definitiva si general obligatorie.
Pe rolul Registrului Comertului exista peste 13.000 de solicitari ale agentilor economici care nu pot fi rezolvate cu celeritate, termenele acordate fiind decalate cu pana la 9 luni din cauza volumului mare de lucrari. Patronatele, care au solicitat in nenumarate randuri deblocarea activitatii Registrului, spera ca, prin decizia de ieri a Curtii Constitutionale, situatia va intra pe fagasul normal, solicitarile lor urmand a fi rezolvate in termene rezonabile.
MJ: S-ar fi periclitat aplicarea unor directive europene
Presedintele Traian Basescu anunta, luna trecuta, ca va retrimite la Parlament legea prin care Oficiul National al Registrului Comertului trece din subordinea Ministerului de Justitie in cea a Camerelor de Comert, anunt facut ca urmare a nemultumirilor reprezentantilor IMM fata de acest act normativ si a propunerii Ministerului Justitiei.
In sprijinul solicitarii sale, ministerul sustinea ca proiectul de lege ridica probleme de constitutionalitate si conformitate cu alte legi in vigoare. "Prin trecerea ONRC din subordinea MJLC in subordinea Camerelor de Comert (institutii private), se pun in discutie programele de cooperare juridica in plan european, cum sunt E-justice si N-lex, precum si aplicarea unor directive europene in materia societatilor comerciale. De asemenea, se ignora si pericliteaza mecanismele moderne, care functionau bine pana in acest moment, de publicitate si aplicare a procedurilor in materia insolventei si regimul societatilor comerciale si a comerciantilor. Sunt afectate si aplicabilitatea reglementarilor in materia combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, care stabilesc obligatii clare in acest sens", sustinea la 3 noiembrie Alina Bica, secretar de stat in cadrul MJLC.
Sursa:
Infoportal
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<