Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a confirmat aplicarea unui val de amenzi pentru firmele care furnizeaza energie electrica si gaze naturale.
"In perioada ianuarie – octombrie 2021, in baza sesizarilor si reclamatiilor clientilor finali, in paralel cu celelalte tipuri de actiuni de control, ANRE a efectuat si un numar de 749 de actiuni de control de tip supraveghere la furnizorii de energie electrica si gaze naturale, din care 534 in domeniul energiei electrice si 215 in domeniul gazelor naturale. In urma constatarilor efectuate, ANRE a sanctionat principalii furnizori de energie electrica si gaze naturale, aplicand amenzi contraventionale in valoare totala de 2.365.000 lei".
Principalii furnizori de energie electrica si gaze naturale amendati sunt urmatorii din lista de mai jos.
HIDROELECTRICA a fost sanctionata cu amenda in valoare de 1.550.000 lei in principal pentru:
- Nerespectarea termenului de 5 zile pentru incheierea contractului de furnizare a energiei electrice, dupa ce clientul final a acceptat conditiile de furnizare propuse de furnizor;
- Neindeplinirea obligatiei de a furniza corect si complet datele si informatiile solicitate de ANRE si sa indeplinesca masurile dispuse de aceasta.
ENEL ENERGIE MUNTENIA a fost sanctionata cu amenda in valoare de 410.000 lei (320.000 lei in domeniul energiei electrice; 90.000 lei in domeniul gazelor naturale) in principal pentru:
- Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
- Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la incetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligatiilor de plata.
ENEL ENERGIE a fost sanctionata cu amenda in valoare de 190.000 lei (140.000 lei in domeniul energiei electrice; 50.000 lei in domeniul gazelor naturale) in principal pentru:
- Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
- Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la incetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligatiilor de plata;
- Neincluderea in factura a tuturor informatiilor prevazute in regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clientii finali.
EON ENERGIE ROMANIA a fost sanctionata cu amenda in valoare de 105.000 lei (90.000 lei in domeniul gazelor naturale; 15.000 lei in domeniul energiei electrice) in principal pentru:
- Nerespectarea obligatiei de a pune la dispozitia celor interesati, in scris, prin intermediul punctului unic de contact/punctelor de informare regionala/locala, si in format electronic, prin intermediul paginii proprii de internet, a ofertelor-tip definite pe fiecare categorie de client final;
- Nerespectarea obligatiei de a furniza gaze naturale in baza unui contract de furnizare incheiat cu clientul final;
- Nerespectarea obligatiei de a incheia contractele de furnizare a gazelor naturale, pe baza documentelor legale prezentate de solicitant.
ENGIE ROMANIA a fost sanctionata cu amenda in valoare de 90.000 lei in domeniul gazelor naturale, in principal pentru nerespectarea termenului de 15 zile de raspuns la sesizarile adresate de consumatori cu privire la facturi.
CEZ VANZARE a fost sanctionata cu amenda in valoare de 20.000 lei (10.000 in domeniul energiei electrice; 10.000 in domeniul gazelor naturale) in principal pentru:
- Nerespectarea termenului de 5 zile pentru incheierea contractului de furnizare a energiei electrice, dupa ce clientul final a acceptat conditiile de furnizare propuse de furnizor;
- Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului.
- Activitatea de control a ANRE se desfasoara prin actiuni de control, care pot fi, dupa caz, de tip inspectie, verificare sau supraveghere.
Banii din amenzi merg direct catre bugetul de stat.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<