Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunta ca Guvernul sa pregateste sa asigure facturi compensate la curent si caldura pentru o parte din populatie. In prezent, exista mai multe variante.
Romanii ar urma sa beneficiezi de facturi compensate la curent si caldura incepand cu noiembrie 2021, avand in vedere ca preturile se estimeaza ca vor creste dramatic in aceasta iarna. Aceste informatii au fost confirmate dupa intalnirea de la Palatul Victoria dintre mai multi membri ai Guvernului, ANRE, Transelectrica si OPCOM.
Facturile la curent si caldura ar urma sa fie compensate pana la 31 martie 2022, conform planurilor din prezent ale Guvernului. "Pe langa compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem sa compensam consumatorii pana la venitul mediu sau consumului mediu si vrem sa compensam in totalitate aceasta iarna, care incepe la 1 noiembrie si se termina la 31 martie", a spus Popescu.
In acest moment, Guvernul vrea sa plateasca prin compensare o parte din facturile la curent si caldura (electricitate si gaz) pentru romanii care consuma aproximativ 1.000 kWh pe an. Cei care depasesc aceasta valoare nu se vor incadra in aceasta categorie.
Calcul facturi compensate curent si caldura 2021
"Acum calculam impactul bugetar, dar sursa de finantare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea pretului gazelor, iar din estimarile noastre sumele sunt de doua ori mai mari decat anul trecut, intrucat si pretul este mai mare, impozitul pe dividende al companiilor unde statul este actionar si nu uitati ca de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei inca nevirat si care este tinut ca sursa de finantare pentru compensarea la electricitate", a aratat oficialul ministerial.
Intrebat cum se va realiza efectiv aceasta compensare, Popescu a raspuns: "Daca vorbim de compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toti cei care au un venit mediu in Romania, iar daca vorbim de compensare in functie de consumul mediu, vorbim de un numar de kWh din factura. Lasati-ne sa finalizam toate datele".
De asemenea, cand a fost intrebat ce trebuie sa faca un cetatean care primeste o factura mult mai mare decat platea pana acum, el spus: "Eu nu as plati-o, as sesiza furnizorul, nu cred ca risca sa ramana fara curent daca este o factura gresita. Daca nu rezolva cu furnizorul, sa faca plangere la ANRE si ANPC".
Pentru energie termica vor fi date in continuare subventii de la bugetul de stat, a adaugat ministrul.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<