Bonurile de masa si tichetele de cresa sunt subiectul unei noi modificari prin care valoarea acestora va fi majorata.
Actele normative aflate in dezbatere stabilesc ca valoarea unui bon de masa nu va putea depasi 15,18 lei, respectiv 450 de lei pentru tichetul de cresa.
„Pentru semestrul I al anului 2018, incepand cu luna mai, valoarea nominala a unui tichet de masa, stabilita potrivit prevederilor art. 31 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 23/2015, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2005 privind unele masuri de natura fiscala si financiara pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2006, cu completarile ulterioare, si ale Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare, nu poate depasi cuantumul de 15,18 lei.” potrivit proiectului de ordin privind tichetele de masa.
„Pentru semestrul I al anului 2018, incepand cu luna mai, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor pct. 6.1 si 6.3 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1317/2006, cu modificarile ulterioare, este de 450 lei”, potrivit proiectului de ordin privind tichetele de cresa.
Citeste si:
Pana in luna aprilie a anului 2018 valoarea maxima a unui bon de masa a fost de 15,09 lei, iar cea a tichetului de cresa a fost de 440 de lei.
Valorile acestora se indexeaza cu indicele preturilor de consum, respectiv cu cel al inflatiei.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Noul Cod Fiscal poate fi accesat in varianta actualizata la zi dand click AICI!
Se pot da tichete lunar, dar fiecare salariat nu poate primi mai mult de un tichet de masa pe zi lucratoare din luna. Potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998, nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
In privinta celor care muncesc mai mult de 8 ore pe zi, in regim de tura, calculul se face conform Legii nr. 142/1998: "In cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore - in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru in unitatea angajatorului la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare".
S-ar putea sa te intereseze si: Dreptul muncii: Angajatul care lucreaza la domiciliu nu are dreptul sa primeasca tichete de masa?
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri