Unul dintre actele care stabileste cum se aplica aceasta raspundere este Legea nr. 61/1991 care stabileste orele de liniste. Acestea sunt reprezentate de intervalele 22-8 si 13-14. In aceste perioade este interzisa producerea de zgomote si folosirea de aparate sau instrumente care pot tulbura linistea. Aici, cu constatarea Politiei, se poate aplica o amenda de la 2.000 pana la 3.000 de lei. Daca evenimentul nefericit se repeta, atunci amenda creste la 6.000 lei. Acest lucru se aplica si pentru cei care servesc bauturi alcoolice in fata blocului sau organizeaza jocuri de noroc ilegale.
Prin urmare, raspunderea civila delictuala se poate aplica atunci cand aceste tipuri de comportamente nu inceteaza si se pot obtine despagubiri considerabile in instanta. E bine de retinut ca aveti nevoie de dovezi care sa ateste ca vecinii zgomotosi v-au creat anumite pagube precum imposibilitatea de a dormi si de a lucra in conditii normale sau chiar si o investigatie medicala care sa arate ca zgomotul v-a cauzat probleme chiar si temporare de sanatate. Mai mult, ar fi bine sa aveti martori care sa sustina cele spuse de dumneavoastra si sa furnizati chiar si tot felul de inregistrari. Puteti chiar solicita si masuratori autorizate.
Raspunderea penala, pe de alta parte, se aplica atunci cand vecinii zgomotosi devin si violenti. Legea pedepseste amenintarea si instaurarea unei frici generale printr-un anumit comportament poate duce la inchisoare pentru cel vinovat.
Retinem, asadar, ca legea este de partea celor care o respecta, chiar daca trebuie sa fim o idee mai meticulosi cu obtinerea drepturilor pe care le avem. Zgomotul este o reala probleme in centrele urbane mari, asadar speram ca v-am fost de ajutor. Daca vreti sa va exprimati recunostinta, atunci va invitam sa achizitionati
Enciclopedia Juridica! Nu veti regreta!