Asigurarea protectiei victimelor infractiunilor va fi realizata mai eficient printr-un nou set de masuri, printre care se numara si crearea de noi spatii de asteptare in cadrul instantelor de judecata.
Legea nr. 97/2018 publicata deja in Monitorul Oficial cuprinde noi reglementari in domeniul protejarii victimelor infractiunilor. Actul normativ arata ca incepand cu 1 iunie 2018 se vor construi/realiza noi sali/spatii de asteptare separate in sediile noi ale instantelor de judecata, iar incepand cu 1 ianuarie 2019 in sediile vechi. Se va evita astfel contactul partilor din proces pentru a nu afecta in vreun fel parcursul judecatoresc.
O noutate in plus adusa de Legea nr. 97/2018 prevede ca victima poate fi insotita de catre o persoana aleasa de ea in vederea facilitarii comunicarii. In plus, la depunerea plangerii, victima va primi o confirmare scrisa care va cuprinde si un numar de inregistrare.
Legea nr. 97/2018 privind unele masuri de protectie a victimelor infractiunilor
Art. I. -
Legea nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 4 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 4 alineatul (1), dupa litera h) se introduc doua noi litere, literele i) si j), cu urmatorul cuprins:
"i) dreptul de a apela la un mediator in cazurile permise de lege;
j) autoritatea judiciara la care se vor putea adresa pe viitor pentru obtinerea de informatii privind stadiul cauzei, precum si datele de contact ale acesteia, daca victima intelege sa depuna o plangere."
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
2. La articolul 4, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (6)-(8), cu urmatorul cuprins:
"(6) Cu ocazia primului contact cu autoritatile, victima poate fi insotita de catre o persoana aleasa de ea in vederea facilitarii comunicarii cu acestea.
(7) La depunerea plangerii conform art. 289 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, victima va primi o confirmare scrisa a acesteia. Confirmarea va cuprinde numarul de inregistrare al plangerii, precum si date cu privire la fapta pentru care plangerea a fost depusa.
(8) Daca victima nu vorbeste sau nu intelege limba romana, aceasta poate cere sa primeasca, ulterior, si traducerea confirmarii scrise prevazute la alin. (7)."
3. La articolul 10, alineatul (2) se abroga.
4. Dupa articolul 35 se introduce un nou articol, articolul 351, cu urmatorul cuprins:
"Art. 351. -
(1) Incepand cu data de 1 iunie 2018, sediile nou-construite ale instantelor de judecata vor fi dotate cu sali de asteptare separate pentru victimele infractiunilor.
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, in sediile instantelor de judecata, vor fi amenajate spatii de asteptare separate pentru victimele infractiunilor."
Art. II. -
La articolul 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (21) si (22), cu urmatorul cuprins:
"(21) In cauzele penale in care medierea este posibila in conditiile prevazute la alin. (1) si (2), aceasta trebuie sa se desfasoare astfel incat victima sa nu se gaseasca in contact cu faptuitorul, cu exceptia cazului in care partile isi exprima acordul la incheierea contractului de mediere.
(22) Incheierea unui acord de mediere in latura penala a unei infractiuni, conform alin. (1), constituie o cauza sui-generis care inlatura raspunderea penala. Incheierea unui acord de mediere in latura penala, in conditiile prezentei legi, poate interveni pana la citirea actului de sesizare a instantei."
Art. III. -
Dispozitiile art. I pct. 2 intra in vigoare la data de 1 iunie 2018.
*Prezenta lege transpune dispozitiile art. 3 alin. (3), art. 4 alin. (1) lit. i) si j), art. 5 alin. (1) si (3), art. 12 alin. (1) lit. c) si art. 19 alin. (2) din Directiva 2012/29/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea si protectia victimelor criminalitatii si de inlocuire a Deciziei- cadru 2001/220/JAI a Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 315 din 14 noiembrie 2012.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE