Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare pentru aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire si decontare a unui ajutor de urgenta pentru victimele infractiunilor.
Concret, proiectul prevede ca victimele infractiunilor pot solicita un avans din compensatia financiara sub forma de vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente, in limita unei sume echivalente cu 5 salarii de baza minime brute pe tara.
Voucherele vor fi acordate intr-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.
Conform proiectului, solicitarea si acordarea voucherelor destinate victimelor infractiunii se va realiza prin formularea si transmiterea unei cereri de acordare a voucherelui de catre victima infractiunii, care va fi solutionata de catre Comisia pentru acordarea de compensatii financiare victimelor infractiunilor, prevazuta de art. 28 din Legea nr. 211/2004.
Entitatile publice si private inrolate in procedura de distribuire a voucherelor catre victimele infractiunilor, conform art. 3715 din Legea nr. 318/2015, vor intocmi referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infractiunilor, si, dupa caz, vor acorda sprijin si asistenta victimelor in fata Comisiei, in conditiile art. 34 din Legea nr. 211/2004.
Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infractiunilor se va asigura de la bugetul Ministerului Justitiei. Totodata, Ministerul Justitiei va stabili numarul de vouchere, valoarea lor estimata, precum si suportul pe care acestea vor fi realizate.
Conform proiectului, vor fi autorizate sa distribuie vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente:
a) Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si structurile aflate in coordonarea sau subordinea acestora;
b) Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
c) Agentiei Nationale Antidrog, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
d) Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati;
e) orice alta entitate publica care are, potrivit legii sau actului constitutiv, ca obiect de activitate asistenta si protectia victimelor si/sau asistenta sociala.
f) asociatiile si fundatiile cu obiect de activitate in domeniul asistentei si protectiei victimelor si/sau asistentei sociale, inregistrate in lista entitatilor publice si private inrolate in mecanismul de distribuire a voucherelor.
Ministerul Justitiei sustine ca introducerea acestui mecanism de compensare, sub forma de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrana, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare.
Proiectul de Hotarare de Guvern a fost postat pe site-ul just.ro, in dezbatere publica, pe 3 februarie 2023.