Victimele tentativelor de omor, ale altor agresiuni violente si familiile celor care au pierdut pe cineva in urma unor astfel de infractiuni vor primi asistenta juridica gratuita si compensatii financiare, conform unei legi promulgate luni de presedintele Klaus Iohannis.
Actul normativ modifica si completeaza Legea 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea informarii, sprijinirii si protectiei victimelor infractiunilor.
Conform documentului, victimele au dreptul de a fi informate in cazul in care inculpatul, aflat la inchisoare, este pus in libertate in orice mod sau evadeaza, conform Codului de procedura penala.
Potrivit actului normativ, victimele agresiunilor sexuale beneficiaza, de asemenea, de asistenta juridica gratuita.
Asistenta juridica gratuita se acorda persoanelor asupra carora a fost savarsita o tentativa de omor, omor calificat, o infractiune de vatamare corporala, o infractiune intentionata care a avut ca urmare vatamarea corporala a victimei, o infractiune de rele tratamente aplicate minorului, o infractiune de violenta in familie, lipsire de libertate, viol, viol savarsit asupra unui minor, agresiune sexuala, agresiune sexuala savarsita asupra unui minor, determinare sau inlesnire a intretinerii de acte sexuale sau de natura sexuala intre minori, corupere sexuala a minorilor, racolare a minorilor in scopuri sexuale si de hartuire sexuala, pornografie infantila.
De aceasta asistenta beneficiaza si membrii de familie ai persoanelor decedate prin savarsirea infractiunilor de omor, omor calificat, precum si a infractiunilor intentionate care au avut ca urmare moartea persoanei.
Asistenta juridica gratuita se acorda fiecarei victime pe tot parcursul procesului si in faza de executare silita a hotararii privind despagubirile civile acordate acesteia, in limita unei sume echivalente cu cinci salarii de baza minime brute pe tara, stabilite pentru anul in care victima a formulat cererea de asistenta juridica gratuita.
In cazul in care complexitatea cauzei a crescut ca urmare a unor imprejurari care nu erau previzibile la momentul formularii primei cereri de asistenta juridica gratuita ori de la data acordarii asistentei juridice gratuite s-a scurs mai mult de un an, iar procesul penal nu s-a incheiat, victima poate formula o noua cerere pentru acordarea asistentei juridice gratuite, fara ca prin cumularea sumelor obtinute sa se poata depasi dublul limitei prevazute.
Fondurile necesare pentru acordarea asistentei juridice gratuite se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justitiei.