Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vinerea, doar 6 ore de munca. Ideea PNL din 2016 care nu s-a votat

Doi parlamentari PNL au incercat sa schimbe Codul muncii, astfel incat vinerea sa se munceasca doar 6 ore la nivel national. Ideea, insa, n-a fost votata pentru ca nici macar n-a ajuns sa fie dezbatuta.

Un senator si un deputat PNL au vrut sa schimbe Codul muncii pentru a le permite tuturor angajatilor din Romania ca ziua de vineri sa fie mai scurta. Acestia au propus ca in loc de 40 de ore pe saptamana, sa fie valabile doar 38. Ideea lor a primit chiar si aprobarea pentru a fi dezbatuta in procedura de urgenta. Toate lucrurile erau asezate in asa fel incat aceasta initiativa sa treaca repede prin Parlament. Ceva, insa, n-a fost in regula...

Pe 10 mai 2016 senatorul Alexandru Peres si deputatul Dan Coriolan, ambii apartinand PNL, au incercat sa modifice Codul muncii pentru ca saptamana de lucru sa fie de 38 de ore. Angajatii nu pierdeau niciun ban, iar accentul se punea pe buna dispozitie a celor care muncesc legal in tara.

"Avand exemplul unor state europene care, pentru contracararea efectelor crizei economice resimtite de populatie, au procedat la reducerea timpului de lucru si la flexibilizarea programului de munca, ar trebui ca si membrii activi ai societatii romanesti sa beneficieze de aceste facilitati. Astfel, se asigura o protectie in plus sanatatii fizice si mentale a salariatilor inducandu-se, deopotriva, starea de bine si optimismul, lucruri care se vor materializa pozitiv prin cresterea calitatii si productivitatii muncii", explicau initiatorii in expunerea de motive. 

Alesii au citat si o statistica din 2005 care arata ca numarul de ore lucrate efectiv in unele tari din Europa este:

  • Olanda - 31,5 ore;
  • Norvegia - 34,5 ore;
  • Danemarca - 35,5 ore;
  • Marea Britanie - 35,6 ore;
  • Suedia - 36 de ore;
  • Romania - 41,1 ore;
  • Polonia - 41, 8 ore.

 

"Urmare a unei analize efectuate de EIRO asupra evolutiei timpului de lucru, acestia au demonstrat ca media orelor lucrate pe saptamana in serviciile publice din Europa este de 38 de ore, comparata cu media celorlalte sectoare, care este de 38,6 ore", s-a mai precizat in expunerea de motive.

Cei doi parlamentari PNL au pus in prim-plan si faptul ca "Romania ocupa locul 3 in Europa, dupa Bulgaria si Macedonia, atat la incidenta AVC cat si la mortalitatea secundara a bolilor cerebrovasculare". Studiul citat arata ca, fata de un ritm de 35-40 de ore pe saptamana, riscul de accident vascular cerebral (AVC) creste astfel:

  • cu 10% intre 41 si 48 de ore;
  • cu 27% intre 49 si 54 de ore;
  • cu 33% peste 54 de ore.

 

Initiatorii zilei de vineri cu doar 6 ore de munca au mai sustinut si ca "diminuare numarului orelor de munca prestate saptamanal ar putea genera un dublu beneficiu, atat pentru angajator, cat si pentru angajat". Ei au arata ca in Suedia a fost lansat un experiment in anul 2014 care a aratat ca reducerea timpului de lucru zilnic la 6 ore a imbunatatit calitatea vietii oamenilor si a crescut productivitate. Dorinta lor, de a reduce doar vinerea programul de munca, era, asadar, o chestiune mult, mult mai simpla.

Ai nevoie de Codul muncii actualizat la zi? Il poti obtine rapid si usor dand click AICI!

In esenta, cei doi parlamentari PNL au propus trei schimbari pentru Codul muncii, dupa cum urmeaza:

vineri 6 ore munca

3. La articolul 116, alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 116 - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 38 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern".

6 ore de munca vinerea - proiectul a fost retras

Desi ideea a fost primita cu entuziasm de angajati, proiectul de lege prin care se modifica Codul muncii a fost retras fara nicio explicatie suplimentara.

Consiliul Economic si Social (CES) oferise un aviz negativ proiectului de lege pentru ca "nu se justifica scaderea timpului saptamanal de lucru in contextul cresterii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata". In afara de acest aviz, nimic altceva nu s-a mai intamplat.

Pe 5 septembrie 2016, initiativa a fost retrasa de catre initiator printr-o cerere adresata Biroului Permanent al Senatului.

Din 2016 si pana acum, nu a mai existat o astfel de propunere.

B264/2016 ramane, insa, in istorie.

Muncesti prea mult in fiecare saptamana sau angajatii tai stau des peste programul legal? Iata TOT ce trebuie sa stii despre orele suplimentare si munca in zi de repaos! Fii informat si vei evita sanctiunile aspre!


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Vinerea, doar 6 ore de munca. Ideea PNL din 2016 care nu s-a votat":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI