Potrivit parlamentarului, noutatea este ca va fi implicata mai mult Politia pentru a-i verifica, de exemplu, pe cei care se lauda pe retelele de socializare cu imagini din concedii de odihna, in timp ce ei de fapt figureaza in concedii medicale ce trebuie decontate de stat catre angajatori.
"Proiectul pe care l-am initiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizeaza la domiciliu sau la adresa indicata de beneficiarii de concedii medicale, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin lege. Va fi realizat de catre angajatori, casele de asigurari de sanatate sau, dupa caz, de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti, insotiti de catre personal din cadrul politiei comunitare / locale. Se vor respecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate de Constitutia Romaniei si se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a resedintei asiguratului. Persoanele care nu vor face aceasta declaratie, nu vor fi la adresa indicata sau nu vor permite verificarea - nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical", a scris Raluca Turcan, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.
Parlamentarul a adaugat ca "in doar doua luni de la inceputul anului 2023 s-au solicitat deja sume insumand 60% din bugetul pe intregul an pentru plata concediilor medicale".
"Concediile medicale trebuie sa fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele si care sunt cu adevarat in incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie vazute drept o sursa de venit sau o forma de a „chiuli” de la munca prejudiciind, astfel, bugetul destinat sanatatii. Nu ar mai trebui sa avem situatii in care cineva isi ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodarie", a mai scris Raluca Turcan.
Potrivit fostului ministru al Muncii, prin Legea Bugetului de Stat pe 2023 s-au aprobat la acest capitol fonduri in suma de 3,7 miliarde lei, iar la data de 28 februarie obligatiile restante de plata inregistrate erau in suma de 2,2 miliarde lei. De asemenea, neasigurarea platilor la termenele legale prevazute de actele normative in vigoare poate genera cheltuieli suplimentare asupra bugetului FNUASS ca urmare a actionarii in instanta, pentru recuperarea debitelor, de catre beneficiarii prevederilor OUG nr.158/2005, a mai aratat Raluca Turcan.