Proiectul de lege care are ca obiect reglementare infiintarea unor centre de dezintoxicare si recuperare a dependentilor de droguri a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional. Este vorba despre proiectul care completeaza art. 22 din Legea 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.
Conform documentului, centrele de dezintoxicare si recuperare includ masuri de prevenire, tratament, prevenire a riscurilor si consecintelor asociate consumului de droguri, precum si de reintegrare sociala.
Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a afirmat ca este un demers necesar, deoarece infrastructura pentru tratarea dependentei de droguri in Romania este practic inexistenta si a adaugat ca „PNL este singurul partid care se preocupa constant de combaterea drogurilor si de imbunatatirea legislatiei in acest domeniu”. Legea merge la promulgare.
„PNL este singurul partid care se preocupa constant de combaterea drogurilor si de imbunatatirea legislatiei in acest domeniu. Reamintesc ca, dintre cele trei propuneri legislative initiate impreuna cu colegii liberali, doua sunt deja legi in vigoare: Registrul traficantilor de droguri si Legea 2 Mai. Astazi, Parlamentul a adoptat si cel de-al treilea proiect, care prevede infiintarea unor centre regionale de dezintoxicare si recuperare a dependentilor in fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru si Bucuresti-Ilfov. Aceste centre vor functiona sub coordonarea Ministerului Sanatatii si vor fi acreditate de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, conform standardelor internationale in domeniul recuperarii persoanelor dependente de droguri”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.
Ea a mai spus ca „este un demers necesar, deoarece infrastructura pentru tratarea dependentei de droguri in Romania este practic inexistenta”.
Concret, sunt introduse doua noi alineate la articolul 22 din legea 143/2000 prin care sunt infiintate si organizate centre de dezintoxicare si recuperare a dependentilor de droguri ca institutii specializate pentru recuperarea sociala a persoanelor dependente de droguri, prin hotarare a Guvernului, in fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei, conform anexei la Legea nr.315/2004 privind dezvoltarea regionala in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
Acestea au personalitate juridica si sunt infiintate si functioneaza in subordinea Ministerului Sanatatii. Centrele se acrediteaza de catre Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate conform standardelor internationale in materia recuperarii persoanelor dependente de droguri.
De asemenea, pentru construirea, infiintarea si functionarea centrelor sunt alocate sume de investitii si de functionare in proportie egala, 50% din bugetul de stat prin Ministerul Sanatatii si 50% din bugetele autoritatilor publice locale interesate, ori fonduri din programe de finantare europene.
Pe 11 martie, Senatul a adoptat proiectul, in calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputatilor a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.