Avocatul Poporului reprezinta institutia care detine obligatia de a gestiona situatiile in care cetatenilor li se incalca drepturile si libertatile.
Petitiile catre Avocatul Poporului pot fi inaintate de orice persoana fizica, de catre o societate comerciala, de asociatii si de orice alte persoane juridice.
Atentie! Petitiile inaintate catre Avocatul Poporului nu pot contine, ca obiect al petitie, actele si faptele deputatilor si senatorilor, Curtii Constitutionale, autoritatii judecatoresti, Presedintelui Romaniei, Consiliului legislativ sau Guvernului (exceptie facand legile si ordonantele).
Petitiile inaintate catre Avocatul Poporului trebuie sa contina numele si domiciliul persoanei care inainteaza, informatii cu privire la drepturile si libertatile incalcate, autoritatea administrativa sau functionarul public si dovada intarzierii sau refuzului autoritatilor administratiei publice de a rezolva legale petitia.
Petitia scrisa va fi inaintata personal/ mandatar, prin posta, posta electronica sau fax.
Petitia poate fi transmisa si oral in cadrul unei audiente, la solicitarea petitionarului sau prin dispecerat, la numerele de telefon 021.312.71.34 / 021.312.94.62
Mai multe informatii cu privire la petitiile inaintate catre Avocatul Poporului pot fi extrase din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului si din Regulamentul de organizare si functionare a institutiei Avocatul Poporului
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<