Prin definitie, dreptul international umanitar reprezinta un ansamblu de reguli care au ca scop limitarea efectelor unui conflict armat. Dreptul international umanitar protejeaza acele persoane care nu participa sau nu mai participa la ostilitati si restrictioneaza mijloacele si metodele de razboi.
Dreptul international umanitar este reglementat in principal de cele patru Conventii de la Geneva din 12 august 1949, completate de cele doua Protocoale aditionale la acestea din 1977 referitoare la protectia victimelor conflictelor armate, la care se adauga un numar mare de conventii care reglementeaza segmente specifice ale dreptului international umanitar, precum si reguli de drept cutumiar si principii
aferente.
Romania este parte la cele mai multe dintre tratatele multilaterale din domeniul dreptului international umanitar, inclusiv la cele patru Conventii de la Geneva din 12 august 1949 si la Protocoalele aditionale din 1977, mentionate mai sus. Totodata, prezenta Romaniei la misiuni internationale de mentinere a pacii sau de restabilire a ordinii de drept, desfasurate sub mandatul Organizatiei Natiunilor Unite sau al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, sub conducerea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord sau a Uniunii Europene, precum si in cadrul unor coalitii, reclama necesitatea cunoasterii, respectarii si aplicarii
principiilor si normelor de drept international umanitar de catre personalul care participa la astfel de misiuni in afara teritoriului statului roman.
Cu toate acestea, nu doar personalul specializat care participa la misiunile anterior mentionate poarta sarcina cunoasterii si aplicarii in concret a acestor norme, ci si populatiei civile ii incumba o astfel de obligatie, care izvoraste din prevederile diferitelor instrumente juridice din domeniul dreptului international umanitar la care Romania este parte, ori care rezulta din dreptul international cutumiar. In acest context, instituirea unei zile a dreptului international umanitar reprezinta o confirmare a atasamentului Romaniei fata de valorile dreptului international umanitar.
Propunerea pentru ziua de 14 mai a fost stabilita in unanimitate de membrii Comisiei Nationale de Drept International Umanitar, constituita in temeiul HG nr.420/2006 privind infiintarea si organizarea Comisiei Nationale de Drept International Umanitar, cu modificarile si completarile ulterioare, ca zi, la nivel national, a dreptului international umanitar.
Aceasta zi reprezinta data la care Romania a ratificat, in anul 1954, Conventiile de la Geneva din 12 august 1949.
Prin prezentul proiect de lege se are in vedere declararea zilei de 14 mai - Zi a dreptului international umanitar. In acest sens, pentru a marca in mod corespunzator aceasta data, la nivel national sau local se are in vedere organizarea de actiuni si activitati specifice de diseminare a normelor aplicabile dreptului international umanitar. De asemenea, se propune ca Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune sa realizeze si sa includa in programele realizate in cadrul acestora, emisiuni dedicate respectivei zile.
Click aici pentru cuprinsul Proiectului
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<