Se vor acorda zile libere pentru romanii angajati care vor efectua vaccinul anti-Covid! Legea nr. 221 din 2021 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 732 din 2021!
Decretul de promulgare pentru PL-x nr. 214 din 2021 prin care se modifica Legea nr. 55/2020 si se acorda zile libere pentru vaccinul anti-Covid a fost semnat de seful statului vineri, 23 iulie 2021. Propunerea legislativa a fost adoptata de Camera Deputatilor, for decizional, cu 263 de voturi "pentru", 30 "contra" si 4 "abtineri" la 29.06.2021. Initial, Senatul respinsese aceasta idee. Acum se va aplica.
Parcursul legislativ al
PL-x nr. 214 din 2021 poate fi urmarit aici:
Se vor acorda doua zile libere platite in plus pentru cei care se vaccineaza. Iata, insa, cum arata si ce stipuleaza forma finala a actului normativ.
Conform Legii nr. 221 din 2021, persoanele care se vaccineaza impotriva Covid-19 beneficiaza, la cerere, de urmatoarele drepturi:
- cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul angajatilor din sistemul public si privat;
- cate o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul elevilor si studentilor;
- cate o zi de permisie, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul cadrelor militare in activitate si a soldatilor si gradatilor profesionisti.
De acest drept va beneficia si un parinte care trebuie sa insoteasca copilul (adica are sub 18 ani) la vaccinare, asa cum arata noul art. 21^1 la alin. (3) de-abia introdus in Legea nr. 55/2020: "beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati".
Parintele care nu insoteste copilul la vaccinare trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere in care arata ca nu a solicitat si nu va solicita zile libere pentru insotirea, la efectuarea vaccinului, a copilului cu varsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani.
In cazul familiilor monoparentale, declaratia pe propria raspundere trebuie completata cu mentiunea ca parintele se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Zile libere vaccin anti-Covid. Conditiile din Legea nr. 221 din 2021
Asa cum arata noua
Lege nr. 221 din 2021, zilele libere pentru efectuarea vaccinului anti-Covid se acorda pe baza adeverintei de vaccinare eliberata potrivit legii. In situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, persoanele au obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare.
Romanii angajati care vor aceste doua zile libere pentru vaccin anti-Covid trebuie sa discute cu angajatorul lor si sa ii informeze cu privire la zilele in care vor lipsi de la serviciu "in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii" firmei/institutiei.
Atentie! Daca deja ati efectuat vaccinul anti-Covid cu schema de imunizare completa (2 doze), atunci veti putea solicita o zi libera platita pentru momentul in care se va decide (daca va fi cazul!) ca este necesara cea de-a treia doza. Nu puteti beneficia retroactiv de acest drept nou.
In cele din urma, zile libere pentru vaccin anti-Covid nu se vor acorda atunci cand vaccinarea impotriva acestei boli a fost facuta prin grija angajatorului la locul de munca.
Conform art. 78 din
Constitutia Romaniei si Legii normelor de tehnica legislativa nr. 24/2000, noul act normativ se va aplica la 3 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial. Prin urmarea, Legea nr. 221 privind zilele libere acordate pentru vaccinarea anti-Covid va intra in vigoare joi, 29 iulie 2021.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<