O initiativa legislativa depusa pentru dezbatere la Senat stabileste ca romanii fara adapost vor putea obtine mai usor acte de identitate.
Situatia si asa grea a romanilor care nu au un acoperis deasupra capului este ingreunata de faptul ca acestia obtin cu greutate acte de identitate, fara care nu pot primi decat ajutor medical de urgenta, spre exemplu. Lipsa unui domiciliu insemna, in cele mai multe cazuri, automat si lipsa actelor de identitate. Odata cu lipsa acestora, persoanele in cauza nu pot accesa servicii educationale, servicii sociale sau medicale. In plus, in majoritatea cazurilor se ajungea mai usor la situatii de discriminare si izolare suplimentara.
Initiatorul (senator ProRomania) proiectului legislativ spune ca: "Statul roman ignora cu buna stiinta dreptul la identitate si la o existenta minimala pentru mai mult de 160 de mii de persoane. Sunt acei oameni invizibili, pe care actuala legislatie deficitara si inadecvata ii obliga sa traiasca intr-un cerc vicios, in care lipsa unei locuinte le limiteaza drastic posibilitatea de a avea o carte de identitate si, mai departe, o viata normala. Imi doresc sa rezolvam aceste probleme si sa le dam cu adevarat sansa acestor oameni sa se integreze in societate.
Sunt lucruri minime de care persoanele vulnerabile au atata nevoie in lupta lor pentru a duce o viata normala si pe care, noi, politicienii, le putem rezolva."
Initiativa legislativa ar urma sa modifice OUG 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.
Conform prevederilor proiectului, accesul la acte de indentitate va fi imbunatatit prin:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Cartea Verde a Contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In plus, modificarile legislative la OUG 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani depuse ieri vizeaza si stimularea implicarii organizatiilor nonprofit in acest proces, prin introducerea posibilitatii ca asociatiile care sunt furnizorii de servicii sociale acreditati conform legii sa poata inscrie persoane fara adapost la domiciliul sau resedinta organizatiei.
Finalmente, aceasta propunere are la baza Carta Alba a Tinerilor Fara Adapost din Romania, publicata in 2017 de Asociatia Young Initiative.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri