Camerele de supraveghere vor fi obligatorii in centrele de asistenta sociala, pentru o mai buna protectie a beneficiarilor si a angajatilor, iar inregistrarile vor fi stocate pentru cel putin 30 de zile, potrivit unui proiect de lege depus recent in Parlament.
Initiativa legislativa apartine deputatului USR Emanuel Ungureanu, care a vizitat patru centre din Targu Mures in care sunt ingrijiti 80 de copii grav bolnavi pe 61 de locuri.
"Situatia dramatica de la Targu Mures ne arata clar ca e nevoie ca in toate centrele de asistenta medico-sociala din Romania care ingrijesc copii, adulti si varstnici - atat de stat, cat si private - sa fie amplasate obligatoriu camere video. Monitorizarea, care va respecta cu strictete legislatia GDPR, va oferi autoritatilor instrumente obiective de masurare si supraveghere a calitatii ingrijirii beneficiarilor din aceste centre', a precizat Emanuel Ungureanu, membru in Comisia pentru sanatate din Camera Deputatilor, citat de
Agerpres.
Proiectul legislativ modifica si completeaza Legea privind reforma in protectia si promovarea drepturilor copilului si Legea privind asistenta sociala in sensul introducerii obligatiei de instalare si mentinere in stare de functionare a unor sisteme de supraveghere video, mentioneaza USR.
Camerele vor fi amplasate astfel incat sa asigure monitorizarea continua a activitatilor, dar fara a compromite intimitatea persoanelor, in conformitate cu normele legale privind protectia datelor cu caracter personal si drepturile copiilor, se mai arata in comunicat.
Inregistrarile video vor fi stocate minimum 30 de zile si maximum 6 luni, si vor putea fi accesate doar de personalul autorizat si doar in scopul monitorizarii calitatii activitatii, investigarii unor incidente sau pentru asigurarea securitatii persoanelor.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 50.000 si 200.000 lei, in functie de gravitatea abaterii si de impactul asupra securitatii si sigurantei persoanelor, prevede proiectul.
"Ministerul Sanatatii s-a prefacut, prin Inspectia Sanitara de Stat, ca nu vede ca acesti copii sunt atat de grav bolnavi incat ar fi nevoie de mai multe centre de ingrijiri paliative in Romania care sa se ocupe de ei si Ministerul Sanatatii nu are niciunul! Ca sa intelegem despre ce vorbim: sunt copii care se pot alimenta doar prin sonda nazo-gastrica. Solutia relocarii acestor copii in alte spatii mai generoase nu le rezolva problema cea mai grava, ingrijirea medicala complexa, care nu poate fi asigurata de personal cu jumatate de norma, medic cu monospecialitate sau asistent medical generalist fara calificare speciala", a mai spus deputatul Emanuel Ungureanu.
Proiectul de lege a fost depus in Parlament. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa fie adoptat de parlamentari si sa mearga spre promulgare la presedintele Romaniei. Ulterior, va fi publicat in Monitorul Oficial.