Toti angajatorii sunt obligati sa intocmeasca un dosar personal pentru fiecare dintre salariatii sai. Orice act care are legatura cu angajatul, indiferent ca este CV, fisa de instruire sau o convocare pentru o cercetare disciplinara, trebuie sa se regaseasca in acest dosar – intocmit in forma ceruta de lege.
In articolul de mai jos va punem la dispozitie lista tuturor documentelor ce trebuie sa apara in dosarul personal al salariatului, precum si Ghidul Dosarul personal al salariatului, cu Codul muncii actualizat la zi...click pentru detalii si comenzi<<
La art. 7 alin. (1) din HG nr. 905/2017 se prevede ca angajatorii au obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariatii incadrati cu contract individual de munca, de a-l pastra in bune conditii la sediul angajatorului sau, dupa caz, la sediul secundar daca este delegata competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
Iar refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca dosarul personal al salariatului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. b) din aceeasi HG).
La art. 7 alin. (2) se prevede ca dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente:
- actele necesare angajarii
Portal Codul Muncii
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Principalele acte necesare pentru angajare sunt:
Dosarul personal al salariatului ar trebui sa includa urmatoarele documente:
Important! Departamentul de Resurse Umane este obligat sa raspunda in termen de 15 zile calendaristice la orice solicitare a angajatului cu privire la dosarul personal. In plus, toate datele sale personale trebuie protejate si tratate cu foarte mare grija.
Explicatiile privind avantajele respectarii legii si includerii tuturor actelor cerute in dosarul personal al salariatului sunt disponibile AICI! Chiar daca nu va ganditi la posibilitatea unui control ITM, avand toate aceste documente la indemana veti observa ca activitatatea devine mult mai usoara.
Angajatul informat poate cere care dosarul sau sa fie completat conform legii in vigoare, asadar aceste informatii sunt utile si lucratorilor!
Nota! Nu retineti in original actele de identitate si nici diplomele/certificatele de studii/calificari ale angajatilor! Toate aceste documente le veti include in copie in dosarul personal, originalul fiind proprietatea salariatului.
Intocmirea corecta a dosarului personal al salariatului presupune intelegerea si cunoasterea a sute de lucruri importante. ITM nu iarta abaterile si poate aplica sanctiuni destul de dure. Din fericire, puteti evita situatiile neplacute!
!! Atentie la modificarile recente in legislatia muncii si cum afecteaza ele dosarele personale ale salariatilor. Iata cateva exemple:
Dosarul personal al salariatului este o lucrare gandita pentru tine si nevoile tale, oferindu-ti ajutorul care te transforma din novice in expert intr-un timp foarte scurt.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri